Ministrica Murganić potpisala novi Kolektivni ugovor za djelatnost socijalne skrbi sa Sindikatom zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske i Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske

U četvrtak, 21. lipnja 2018. u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potpisan je novi Kolektivni ugovor za djelatnost socijalne skrbi.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Nada Murganić, potpisala je Ugovor s predsjednicom Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, gđom Jadrankom Dimić i predsjednikom Samostalnog sindikata Zdravstva i socijalne skrbi, g. Stjepanom Topolnjakom u svrhu usklađivanja s odredbama Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Kolektivni ugovor sklopljen je na određeno vrijeme do sklapanja novog Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi, a najduže do 1. ožujka 2022. godine.

Kolektivnim ugovorom za djelatnost socijalne skrbi ugovoreno je da je osnovna plaća osnovica za izračun dodataka na plaću kao što su rad noću, smjenski rad, prekovremeni rad, rad subotom, nedjeljom i dvokratni rad te rad u smjenama, a Ugovor će se primjenjivati od 1. lipnja 2018. godine kako bi se osigurao kontinuitet u ostvarivanju radnih i materijalnih prava zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi.

Isto tako, preciziran je način izračuna pripravnosti u smislu da se za vrijeme provedeno u pripravnosti radniku isplaćuje uvećanje plaće za 2%, odnosno 4%, a ako u vrijeme pripravnosti zaposlenik bude pozvan na rad, stvarno odrađeni sati smatraju se prekovremenim radom.

Ugovorom su uvećani dodaci s osnova uvjeta rada za neposredni stručni rad s korisnicima centra za socijalnu skrb sa 23% na 25%, za neposredni stručni rad s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi na smještaju, boravku u domu socijalne skrbi i izvaninstitucijska skrb sa 17% na 20%, za neposredni stručni rad s odraslim osobama s invaliditetom (tjelesnim, intelektualnim, mentalnim, osjetilnim ili višestrukim oštećenjima) i s djecom s tjelesnim, senzoričkim, komunikacijskim, intelektualnim ili višestrukim teškoćama na smještaju u domu i izvaninstitucijska skrb sa 20% na 25%  te za neposredni stručni rad sa starijim osobama na smještaju u domu i izvaninstitucijska skrb sa 17% na 20%.

Ugovorne strane su ugovorile da ako pravo na uvećanje plaće s osnova ostvarenog staža (vjernost službi) bude ugovoreno u granskim kolektivnim ugovorima pojedinih javnih službi, o navedenom pravu odmah, a najkasnije u roku od 30 dana, započeti pregovore u djelatnosti socijalne skrbi. 
Potrebna sredstva za primjenu Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi osigurana su u okviru planiranih sredstava Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj sjednici prihvatila je Nacrt Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi s ciljem osiguranja ostvarivanja i očuvanja prava radnika zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi.

Pisane vijesti