Stručni skup „Obitelj nekad, obitelj danas: Jesmo li znali i znamo li odgovoriti na potrebe obitelji“

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja 2019. održan je stručni skup „Obitelj nekad, obitelj danas: Jesmo li znali i znamo li odgovoriti na potrebe obitelji.“

Okupljene je pozdravila državna tajnica Marija Pletikosa podsjećajući kako se obilježavanjem toga dana povećava razina osviještenosti u javnosti o društvenim, ekonomskim i demografskim procesima koji utječu na svaku obitelj, a stoga i na društvo u cjelini.
 
Stručna izlaganja održali su predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dr. sc. Domagoj Novosel i dr. sc. Mislav Rubić koji su iznijeli osvrte na strukturu i svakodnevicu obitelji u Hrvatskoj između dva svjetska rata i profil hrvatske iseljeničke obitelji u II. polovici XX. stoljeća, dok su gostujuće predavačice sa Studijskog centra socijalnog rada prof. dr. sc. Ninoslava Pećnik i doc. dr. sc. Jelena Matančević  sudionicima pružile uvid u osnove socijalne politike, njene vrijednosti, povijest, nove socijalne rizike te u potrebe suvremenih obitelji za psihosocijalnim uslugama, poglavito programima osnaživanja roditeljskih znanja i vještina.
 
Zanimljiva izlaganja stručnjaka pružila su svim okupljenima mogućnost sagledavanja različitih aspekata obitelji. Od promjena kroz koje obitelj prolazi tijekom vremena, a koje su karakteristične za Hrvatsku, do toga na koji način te promjene u mikro zajednicama utječu na širu zajednicu i kreiranje javnih politika važnih za cijelo društvo. Tijekom rasprave razgovaralo se  i o tome koje su odlike tradicionalne, a koje moderne obitelji, kakve su se promjene dogodile i koji su njihovi razlozi te kako su one utjecale na obiteljski život, a samim time i na život društva u cjelini.
 
Razgovaralo se i o revitalizaciji familizma kao obiteljske ideologije s početka 21. stoljeća, koja je nastala kao odgovor na individualizam, a koja pokušava vratiti povjerenje u nastojanja za očuvanjem tradicionalne stabilne obitelji – obitelji dva hranitelja odnosno dva zaposlena roditelja.
 
Tijekom rasprave,  pojašnjeno je kako smanjenje prosječnog broja djece po obitelji ima veze s kasnijim ulaskom u brak, usmjerenošću na karijeru, produljenim radnim vremenom te manjkom slobodnog vremena za boravak s obitelji, kasnijim preseljenjem od roditelja itd.
 
Također, naglašeno je da je potrebno kontinuirano poticati sustav na pružanje podrške roditeljima te razvijati i održavati programe podrške roditeljima za koje imamo potvrdu da doista pomažu i osnažuju roditelje te odgovaraju na njihove potrebe.
 
Dostupnost socijalnih usluga ranjivim skupinama, a među njima i mlađim obiteljima u kojima su roditelji radno sposobni, a ostali su bez posla, istaknuta je kao ključna mjera za suzbijanje siromaštva i socijalne isključivosti te smanjenje nejednakosti.
 
Nakon stručnih izlaganja i rasprave, okupljenima se obratio pomoćnik ministrice Ivica Bošnjak izloživši pregled mjera i aktivnosti Uprave za demografski razvoj, obitelj, djecu i mlade Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
 
Zaključeno je kako, usprkos promjenama u obitelji tijekom vremena, ali i promjenama u društvu s kojima se obitelj susreće, onaj istinski koncept obitelji je zapravo ostao isti. Obitelj je mjesto kojem se radujemo. Svaka je obitelj posebna i jedinstvena, ima svoj prirodni ritam, nalazi svoja rješenja za svoje situacije koja odgovaraju njezinim članovima i u često zahtjevnoj svakodnevici. Članovi obitelji nalaze sklad i mir u međusobnoj podršci i zajedništvu.

Prezentacije:

Međunarodni dan obitelji 2019 - Ivica Bošnjak

Međunarodni dan obitelji 2019 - dr sc Domagoj Novosel

Međunarodni dan obitelji 2019 - doc dr sc Jelena Matančević

Međunarodni dan obitelji 2019 - prof dr sc Nina Pećnik

 

Pisane vijesti