Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku gđa Nada Murganić na sastanku EPSCO Vijeća

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku gđa Nada Murganić sudjelovala je u Bruxellesu 8. srpnja 2019. godine na sastanku ministara za zapošljavanje i socijalna pitanja u formatu EPSCO Vijeća za vrijeme finskog predsjedanja Vijećem EU.

EPSCO Vijeće okupilo je ministre/ice nadležne za zapošljavanje i socijalna pitanja iz svih država članica Europske unije. Na sastanku se raspravljalo o važnosti unaprjeđenja ekonomije dobrobiti te strateškoj i dugoročnoj viziji za klimatski neutralno gospodarstvo iz perspektive zapošljavanja. Usvojen je paket dokumenata vezan uz Europski semestar za 2019. godinu, a Europska komisija je izvijestila o međunarodnim aktualnostima vezanim uz politike zapošljavanja i socijalne politike.
Ministrica gđa Nada Murganić dala je svoj doprinos u raspravi na temu Ekonomije dobrobiti. U svom izlaganju Ministrica je, uz ostalo, istaknula važnost nastavka promicanja i razvoja europskog socijalnog  modela kojim se osnažuju svi građani Europske unije. Jačanje sustava socijalne zaštite, smanjivanje razlika u društvu te promicanje suradnje s drugim državama i tijelima Europske unije, važan su doprinos izgradnji kohezije te unaprjeđenju politika na svim razinama.
 
Ministrica Murganić naglasila je kako Republika Hrvatska kao članica aktualnog TRIO predsjedništva pozdravlja daljnje jačanje socijalne dimenzije u raspravama o politikama, osobito s obzirom na nove globalizacijske i demografske izazove i pojavu novonastalih nejednakosti širom Europske unije. Integrativni pristup svih relevantnih politika i unapređenje međusektorske suradnje ključno je kako bi se ostvario puni potencijal ekonomije dobrobiti i maksimalno povećali dugoročni pozitivni učinci političkih odluka. Pritom osiguranje socijalne sigurnosti građana, uključujući optimalni sustav socijalne zaštite, uz poštivanje nacionalnih različitosti te etičkih, socijalnih, pravnih i načela ravnopravnosti spolova, ostaju prioriteti i u budućnosti.

Pisane vijesti