Čestitka povodom Međunarodnog dana starijih osoba, 1. listopada

Glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba kako bi se upozorilo na nužnost podizanja svijesti javnosti o potrebi prilagodbe životne sredine potrebama i mogućnostima starijih osoba.

Međunarodni dokumenti naglašavaju da je razvoj društva ostvariv samo ako uključuje sve starosne skupine. Promicanje aktivnog sudjelovanja starijih osoba u društvenom, ekonomskom, političkom i kulturnom životu sukladno njihovim mogućnostima je najbolji put za očuvanje dostojanstva starijih osoba i njihove  uključenosti u život zajednice.

Visoki udio starijih osoba (65+) u Republici Hrvatskoj od 20,3% (prema podacima DZS iz 2018. godine), predlagateljima politika nameće obvezu da iznalaze modalitete kako se nositi s tom činjenicom. Navedeni demografski pokazatelj govori da je Hrvatska već davno zakoračila u „demografsku starost“.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u skrbi za osobe starije životne dobi razvija i podupire različite oblike skrbi, potiče pronalaženje novih i unapređuje postojeće oblike skrbi u lokalnoj zajednici te predlaže mjere kojima se potiče ostanak starijih osoba u krugu vlastite obitelji. U tom cilju donesena je Strategija socijalne skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2017.-2020. Cilj Strategije je za starije osobe u sustavu socijalne skrbi osigurati višu razinu kvalitete socijalne skrbi kroz uvođenje inovativnih usluga, koje nisu obuhvaćene Zakonom o socijalnoj skrbi, a starijim osobama povećavaju kvalitetu života i osiguravaju duži ostanak u vlastitom domu.

Zahvaljujemo svima koji svakodnevno pružaju podršku našim starijim sugrađanima te im na taj način omogućavaju dostojanstvenu starost.

Svim osobama starije životne dobi čestitamo Međunarodni dan starijih osoba.

Svojim životom obilježili ste našu prošlost, sudjelujete u našoj sadašnjosti i postavili ste temelj za našu budućnost zato vam neizmjerno hvala.

Pisane vijesti