Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima svake godine se obilježava 18. listopada, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku priklanja se svima onima koji obilježavanjem ovog dana nastoje upozoriti javnost o prisutnosti najtežeg oblika kršenja ljudskih prava  u njihovoj okolini.

Žrtvama trgovanja ljudima se njihova ljudska prava krše na način da im se ograničava kretanje, onemogućava komuniciranje s obitelji i okolinom, te ih se u takvim okolnostima na različite načine iskorištava za stjecanje protupravne imovinske koristi za aktere kriminalnih djela.
Nažalost ne postoje društva u kojima nije prisutan neki od oblika kriminalnog djela trgovanja ljudima.

Republika Hrvatska aktivno je angažirana u borbi protiv svih oblika organiziranog kriminala trgovanja ljudima usvojivši niz strateških i operativnih dokumenata čiji je cilj sustavno suzbijanje trgovanja ljudima
.
Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kao i pružatelji usluga u sustavu socijalne skrbi provode ili sudjeluju u provedbi različitih mjera predviđenih nacionalnim dokumentima na području borbe protiv trgovanja ljudima kao što su osiguravanje sigurnog smještaja  u nacionalnim skloništima,  psihosocijalne i drugih oblika pomoći iz sustava socijalne skrbi.

Povodom obilježavanja Europskog dana za suzbijanje trgovanja ljudima ove godine predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku aktivno sudjeluju na Okruglom stolu pod nazivom „Trgovanje u svrhu seksualnog i radnog iskorištavanja djece i mladih-primjeri iz prakse“.

Pisane vijesti