Državna tajnica Marija Pletikosa na Konferenciji „Zaustavimo nepovoljne reakcije - zaustavimo nasilje“ u Helsinkiju

Konferencija se održala u Helsinkiju 26. i 27. studenog u organizaciji Krovne organizacije domova i skloništa za majke i djecu, u suradnji s Ministarstvom socijalnih pitanja i zdravstva Finske te Mrežom WAVE.

Državna tajnica ministarstva Marija Pletikosa sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji „Zaustavimo nepovoljne reakcije - zaustavimo nasilje“. Konferencija se održala u Helsinkiju 26. i 27. studenog u organizaciji Krovne organizacije domova i skloništa za majke i djecu, u suradnji s Ministarstvom socijalnih pitanja i zdravstva Finske te Mrežom WAVE (eng. Women against Violence Europe), kao jedno od događanja u okviru finskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Okupila je predstavnike ključnih dionika na razini Europske unije - od istaknutih predstavnika iz političkog života, predstavnika Europske komisije, Vijeća Europe i drugih međunarodnih tijela i organizacija, institucija, do pripadnika akademske zajednice i članova/ica nevladinih organizacija. Na Konferenciji se raspravljalo o primjeni Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulske konvencije), načinima prevencije i suzbijanja obiteljskog nasilja u Europskoj uniji, zaštiti i promicanju prava djece u kontekstu problematike obiteljskog nasilja, kao i o radu s djecom žrtvama i svjedocima te pružanju odgovarajuće pomoći. 

Krovna organizacija domova i skloništa za majke i djecu te Mreža WAVE su sadašnjem finskom te predstojećem hrvatskom predsjedništvu Vijećem Europske unije uputili tzv. Helsinšku deklaraciju - dokument kojim zagovaraju daljnju obvezanost i odlučnu akciju s ciljem suzbijanja svih oblika nasilja nad ženama. Deklaracija poziva na daljnje djelovanje sve ključne dionike - države članice, Vijeće Europske unije, Europski parlament i Europsku komisiju. Između ostalog, zalaže se za daljnju ratifikaciju te dosljednu primjenu Istanbulske konvencije, osiguranje odgovarajućih sredstava za pitanja ravnopravnosti spolova i borbu protiv nasilja, osiguranje odgovarajuće zaštite prava djece i dr. 

Deklaraciju su ispred aktualnog finskog i predstojećeg hrvatskog predsjedništva, uz prigodno obraćanje, primili na znanje ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto, te državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa. Državna tajnica Pletikosa istaknula je u svom obraćanju važnost daljnje ratifikacije te dosljedne primjene Istanbulske konvencije, kao i uvažavanje perspektive ravnopravnosti spolova pri definiranju budućih politika, programa i financiranja. Naglasila je i obvezu polaganja osobite pažnje pravima i interesima djece, koja su nažalost često žrtve i svjedoci nasilja. Uz zahvale finskom predsjedništvu na posvećenosti ovim pitanjima, poručila je sudionicima Konferencije da će se Hrvatska za vrijeme predsjedanja Vijećem EU nastaviti zalagati za jednake mogućnosti te ostvarenje ravnopravnosti spolova kao temeljnog EU načela. Dužnu pozornost posvetit će i prevenciji te suzbijanju svih oblika nasilja nad ženama. 

Zaključno, s Konferencije su odaslane i poruke o nužnosti daljnjeg odlučnog djelovanja, koje uključuje čvrstu političku obvezanost, predanost svih dionika i unaprjeđenje suradnje, ali i potrebu razvoja prevencije, usluga i kontinuiranu edukaciju.


Više o Konferenciji: https://ensijaturvakotienliitto.fi/tapahtumat/stopthebacklash/

Poveznica na Program Konferencije: 
https://ensijaturvakotienliitto.fi/tapahtumat/stopthebacklash/#program

Pisane vijesti