Održana stručna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

U četvrtak, 28. studenoga 2019. godine u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održana je stručna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Uvodnim izlaganjem stručnu raspravu je otvorio g. Ivica Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koji je predstavio izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama te ciljeve koji se predloženim rješenjima žele postići.

Posebno je istaknuto daljnje povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene i samozaposlene roditelje (za prvih 6 mjeseci) sa dosadašnjeg limita od 3.991,20 kuna na 5.654,20 kuna, kojim se nastoji potaknuti korištenje roditeljskog dopusta od strane oba roditelja te poboljšati njihov materijalni status.

Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama izradila je Radna skupina osnovana pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, sastavljena od predstavnika/ca nadležnih državnih tijela, predstavnika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatske obrtničke komore, sindikata i poslodavaca.

Stručna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama jedna je od aktivnosti u okviru postupka koji prethodi upućivanju propisa u proceduru donošenja, a provodi se tijekom javnog savjetovanja na Središnjem državnom portalu e-savjetovanje, koje je otvoreno do 3. prosinca 2019. godine i dostupno na sljedećoj poveznici: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=12494.
 


Pisane vijesti