Ministrica Bedeković pred odborima Europskog parlamenta predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja u okviru EPSCO i EYCS Vijeća

Predstavljeni su prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem EU pred odborima Europskog parlamenta za kulturu i obrazovanje, zapošljavanje i socijalna pitanja i Odborom za prava žena i jednakost spolova.
 

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković, pred odborima Europskog parlamenta za kulturu i obrazovanje, zapošljavanje i socijalna pitanja, kao i pred Odborom za prava žena i jednakost spolova, predstavila je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u okviru Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport - EYCS i Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanje potrošača - EPSCO.

Ministrica Bedeković, 21. siječnja je, uz ministricu znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženku Divjak, predstavila prioritete i aktivnosti hrvatskog predsjedanja u okviru EYCS Vijeća, iz područja mladih.

„Važno je nastaviti s daljnjim radom na prevladavanju izazova s kojima se u današnjoj modernoj Europi suočavaju mladi, poput nezaposlenosti i socijalne isključenosti, kao i novim trendovima koji otežavaju njihov život i čine ga neizvjesnim, posebno ako žive u ruralnim i udaljenim područjima“, istaknula je ministrica Bedeković.

Također je naglasila važnost daljnjeg podizanja svijesti o sektoru mladih putem informiranja i jačanja resursa te nastavka dijaloga s mladima. Odgovarajući na pitanja parlamentarnih zastupnika ministrica Bedeković iznijela je dodatne informacije iz perspektive hrvatskog predsjedanja vezane uz tematiku mladih.

Uz ministra rada i mirovinskog sustava Aladrovića, 22. siječnja ministrica Bedeković, pred Odborom Europskog parlamenta za zapošljavanje i socijalna pitanja, predstavila je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU iz područja socijalne politike - prevladavanja demografskih izazova i budućnosti socijalne politike, kao i područja ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena na tržištu rada. Ministrica Bedeković istaknula je aktivnosti i ključne inicijative hrvatskog predsjedanja, s ciljem daljnjeg unaprjeđenja socijalne dimenzije EU. Odgovarajući na pitanja parlamentarnih zastupnika ministrica Bedeković iznijela je dodatne informacije iz perspektive predsjedanja vezane uz provedbu Europskog stupa socijalnih prava, problematiku socijalnog stanovanja i beskućništva, pitanja Garancije za djecu, značajnog rada hrvatskog predsjedanja na prevladavanju demografskih izazova, unaprjeđenja prava osoba s invaliditetom, kao i unaprjeđenja sudjelovanja žena na tržištu rada.



Ministar Aladrović predstavio je prioritete i aktivnosti predsjedanja vezane uz zapošljavanje. U uvodnom govoru ministar Aladrović je, uz ostalo, napomenuo važnost provedbe Europskog stupa socijalnih prava i njegovih načela koji su izvrstan temelj za buduće strukturirane napore u području zapošljavanja i socijalne politike, te da će se hrvatsko predsjedanje za široku primjenu načela Stupa u ovom institucijskom ciklusu i u skladu s tim načelima pobrinuti za ranjive skupine.

Bedeković je ujedno, pred Odborom za prava žena i jednakost spolova, predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, iz područja zaštite i promicanja ravnopravnosti spolova.

„Hrvatskom predsjedanju u okviru ovog prioriteta cilj je doprinijeti povećanju sudjelovanja žena na tržištu rada, kao i potaknuti jaču ekonomsku neovisnost žena, ključnu za održivi gospodarski rast. Pritom, naglasak je na aktivnostima kojima je cilj istražiti povezanost radne neaktivnosti žena i prepreka s kojima se žene suočavaju kod mogućeg ulaska, vraćanja ili odustajanja od tržišta rada“, naglasila je ministrica Bedeković u svom uvodnom govoru.

Odgovarajući na pitanja parlamentarnih zastupnika ministrica Bedeković iznijela je dodatne informacije iz perspektive predsjedanja vezane uz značajni rad hrvatskog predsjedanja na prevladavanju demografskih izazova. Istaknula je ujedno važnost daljnjeg rada svih dionika vezanog uz problematiku sprječavanja i suzbijanja svih oblika diskriminacije žena i primjenu Istanbulske konvencije. Osvrnula se pritom i na budućnost politike ravnopravnosti spolova i socijalne politike, kao i na zaštitu reproduktivnih prava žena.

U svojim je obraćanjima pred odborima Europskog parlamenta navela da je Hrvatska, kao najmlađa članica EU-a, preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije po prvi put, što za Hrvatsku predstavlja iznimnu čast.

Ujedno, istaknula je da se Program hrvatskog predsjedanja temelji na zajedničkim europskim vrijednostima i poštovanju uzajamnih interesa te da je hrvatsko predsjedništvo posvećeno onim područjima u kojima Unija strateški i značajno stvara dodanu vrijednost, istodobno gradeći osjećaj uvažavanja, jednakosti i zajedničkih vrijednosti. U svijetu ubrzanih promjena, svjesna izazova modernog društva, predsjedništvo će djelovati kao neutralan i pošten posrednik i uložiti maksimalne napore u svom radu, s ciljem boljitka svih građana EU.

Parlamentarnim zastupnicima odbora ministrica Bedeković na kraju svog izlaganja poručila je kako je uvjerena u uspješnu zajedničku suradnju u daljnjem razdoblju te aktualnim i predstojećim zadaćama.
 

Pisane vijesti