Državna tajnica Mađerić na sastanku Skupine visoke razine za uvođenje načela ravnopravnosti spolova u javne politike predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja o ravnopravnosti spolova

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine hrvatsko predsjedništvo predano će raditi na izgradnji jače Europe.

Uoči Konferencije „Sudjelovanje žena na tržištu rada - društvena dobit“, državna tajnica Margareta Mađerić predstavnicima Europske komisije i Skupine visoke razine za uvođenje načela ravnopravnosti spolova u javne politike 29. siječnja 2020. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavila je prioritete hrvatskog predsjedanja iz područja ravnopravnosti spolova.

Državna tajnica Mađerić istaknula je da se Program hrvatskog predsjedanja temelji na zajedničkim europskim vrijednostima i poštovanju uzajamnih interesa. Tijekom prvih šest mjeseci ove godine hrvatsko predsjedništvo predano će raditi na izgradnji jače Europe. 



Naglasila je ujedno ravnopravnost spolova kao jedno od temeljnih EU načela. U okviru prioriteta ravnopravnost spolova i osnaživanje žena na tržištu rada, cilj hrvatskog predsjedanja je doprinijeti povećanju sudjelovanja žena na tržištu rada, kojeg se smatra ključnom za održivi gospodarski rast. Pritom je naglasak na aktivnostima kojima je cilj istražiti povezanost radne neaktivnosti žena i prepreka s kojima se žene suočavaju kod mogućeg ulaska, vraćanja ili odustajanja od tržišta rada. 

Hrvatsko predsjedništvo će, kroz relevantna događanja i Nacrt Zaključaka Vijeća o utjecaju dugotrajne skrbi na usklađivanje poslovnog i privatnog života, u suradnji s drugim dionicima, analizirati navedene prepreke i predložiti moguća rješenja. Posebno će se ispitati povezanost problema starenja stanovništva i dugotrajne skrbi o ovisnim članovima obitelji sa stopom neaktivnosti žena na tržištu rada u Europskoj uniji. 

Državna tajnica Mađerić u konačnici je ponovila važnost zajedničkog opredjeljenja za promicanje, zaštitu i osiguranje ravnopravnosti spolova hrvatskog predsjedanja i svih dionika EU razine, posebice istaknuvši ulogu Skupine visoke razine za uvođenje načela ravnopravnosti spolova u javne politike.



Skupina visoke razine za uvođenje načela ravnopravnosti spolova u javne politike je neformalna skupina koja se sastoji od predstavnika odgovornih za provedbu politike ravnopravnosti spolova na nacionalnoj razini država članica. Skupinom predsjedava Europska komisija i održava redovne sastanke.

Skupina podržava TRIO predsjedništva u identificiranju tema kojima bi se trebalo baviti te je ujedno glavni forum za planiranje strateškog praćenja Pekinške platforme za djelovanje, uključujući razvoj pokazatelja. Od 2003. godine skupina je potpora Europskoj komisiji u pripremi izvješća o ravnopravnosti žena i muškaraca Europskom vijeću.
 

Pisane vijesti