Obilježavanje Svjetskog dana socijalne pravde

Ujedinjeni narodi su 2007. godine jednoglasnom odlukom donijeli rezoluciju kojom će se 20. veljače obilježavati Svjetski dan socijalne pravde. Opća skupština Ujedinjenih naroda tako je prepoznala potrebu ujedinjavanja snaga međunarodne zajednice za iskorjenjivanje siromaštva, porast zaposlenosti i dostojanstva rada, jednakih mogućnosti i pravde za sve. 

Svrha obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde je preuzimanje odgovornosti za ostvarenje “društva za sve”, a aktivnosti koje se poduzimaju trebaju biti usmjerene ka promicanju socijalne pravde na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini. Obilježavanje tog datuma ujedno je i prigoda da se promoviraju napori za uklanjanje problema siromaštva, isključenosti i nezaposlenosti. 

Socijalna pravda je temeljna vrijednost svakog društva, a Republika Hrvatska je po ustavnom određenju socijalna država. Samim time smo svi pozvani pridonijeti socijalno pravednom društvu u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i imaju jednake mogućnosti za ravnopravno sudjelovanje u svim aspektima života.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku poduzima značajne aktivnosti za daljnje unapređenje sustava socijalne skrbi kojima je cilj omogućiti socijalnu uključenost ranjivih skupina građana kroz razvoj sveobuhvatne i pristupačne mreže kvalitetnih socijalnih usluga u zajednici.

Ministarstvo će kroz zakonodavne inicijative i svakodnevne aktivnosti nastojati promicati zaštitu ljudskih prava, socijalnu pravdu i jednake mogućnosti svih građana.

Hrvatski prioriteti predsjedanja Vijećem EU u području socijalne politike u skladu su s aktivnostima koje su usmjerene promicanju socijalne pravde, a neke od glavnih tema predsjedanja su i budućnost socijalne politike, promicanje ravnopravnosti spolova, osnaživanje žena i ravnopravnost na tržištu rada.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku čestita Svjetski dan socijalne pravde svim građanima, a osobito onima koji svojim djelovanjem pridonose promicanju dostojanstva i unapređenju socijalne pravde u svojim lokalnim zajednicama.

 

Pisane vijesti