Demografske mjere na lokalnoj i županijskoj razini

Već šestu godinu zaredom provodi se prikupljanje podataka o demografskim mjerama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Postignut je izvrstan odaziv jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave s ukupno prikupljenih 570 odgovora u 2024. godini.

Glavni ciljevi prikupljanja podataka su:
  • Informiranje građana o demografskim mjerama u njihovim lokalnim i drugim sredinama
  • Poticanje primjera dobre prakse među općinama, gradovima i županijama
  • Osiguravanje detaljnog skupa podataka za istraživanja o demografskim mjerama

Temeljem prikupljenih podataka koji su dostupni u detaljnom Excel dokumentu Demografske mjere jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u 2024. godini - Ukupna tablica u kojoj se mogu pronaći podaci o mjerama s demografskim učinkom za svaku od pojedinih jedinica izrađena je i skraćena prezentacija Demografske mjere jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u 2024. godini. Temeljem ovih odabranih rezultata može se steći uvid o novčanim potporama za rođenje djeteta, cijenama i provedbi programa predškolskog odgoja, mjerama stambenog zbrinjavanja za mlade obitelji i mjerama u obrazovanju i zdravstvu u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u 2024. godini.


Ministarstvo demografije i useljeništva nastavit će pružati transparentne, cjelovite i dostupne podatke koji će služiti kao temelj za ciljano planiranje mjera u području javnih, obiteljskih i drugih politika koje su od vitalnog interesa za Republiku Hrvatsku.
 
Zahvaljujemo svim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave na svim do sada prikupljenim informacijama o mjerama s demografskim učinkom.

U slučaju nadopuna i dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte na e-adresu: demografskemjere@mdu.hr


Demografske mjere JLP(R)S 2024. 

Demografske mjere JLP(R)S 2023. 

Demografske mjere JLP(R)S 2022.

Demografske mjere JLP(R)S 2021.

Demografske mjere JLP(R)S 2020.