Smjernice za kvalitetno participiranje djece u javnim politikama i odlučivanju

Savjetodavni odbor za dječju participaciju u čijem su radu sudjelovale i predstavnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, izradio je Smjernice za kvalitetnu participaciju djece u javnim politikama i odlučivanju.

Participacija je temeljno ljudsko (građansko), pa tako i dječje pravo, a istovremeno je i način za ostvarivanje svih drugih prava. Dječja participacija doprinosi boljim i demokratičnijim procesima i odlukama, poboljšava usluge namijenjene djeci te omogućava bolju zaštitu djece. Djeca participirajući unapređuju svoje socijalne vještine, stječu veće samopouzdanje te bolje razumijevanje i poštovanje drugih. Participacija djece od ranog djetinjstva razvija svijest i želju za aktivnom participacijom u budućnosti. Naglasci su istaknuti u dokumentu.

Smjernice za kvalitetnu participaciju djece u javnim politikama i odlučivanju namijenjene su adolescentima i odraslim osobama koje rade s adolescentima na njihovom uključivanju u procese donošenja javnih politika i odlučivanja.

Cjeloviti dokument možete pročitati ovdje.

Pisane vijesti