Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama prilika je upozoriti kako je nasilje nad ženama i u obitelji veliki problem cijelog društva, a u vrijeme Covid krize, iako u porastu, nedovoljno primijećeno.  

Žrtve obiteljskog nasilja, koje su u najvećem broju žene, izložene su zlostavljačima kroz duže vremensko razdoblje te su izolirane od socijalne i institucionalne podrške.

Često se boje prijaviti nasilje, a nerijetko nemaju ni priliku to učiniti, zbog čega je važno osvijestiti javnost da je dužnost svakoga tko sumnja na obiteljsko nasilje prijaviti policiji i na taj način potencijalno spriječiti daljnje zlostavljanje i spasiti nečiji život.

Usporedba podataka Ministarstva unutarnjih poslova iz prvih 6 mjeseci 2019. godine i prvih 6 mjeseci 2020. godine ukazuje na porast kaznenih djela nasilja u obitelji za preko 40%.
 
Zakonodavne i institucionalne promjene, kao i akcije i kampanje koje su provedene u proteklom razdoblju dovele su do određenog napretka, no nasilje nad ženama- fizičko, seksualno, emocionalno, psihičko, ekonomsko-  i dalje je najrašireniji oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava.

Europski institut za rodnu ravnopravnost (EIGE) istaknuo je, u tom smislu, nekoliko preporuka državama članicama EU čiji je cilj podizanje razine svijesti o utjecaju pandemije na rodnu ravnopravnost u društvu. Države članice EU trebaju staviti prioritet na pitanje rodno uvjetovanog nasilja.

Isto tako, predsjedateljica Odbora Europskog parlamenta za prava žena i rodnu ravnopravnost, Evelyn Regnery, pozvala je EU članice na snažniju potporu žrtvama obiteljskog nasilja, u vrijeme krize COVID-19: „Pozivam sve države članice EU-a na odlučno suočavanje s ovim problemom te na aktivno informiranje gdje i na koji način pogođeni mogu dobiti pomoć. …Kad god je to moguće, EU mora financijski podržati mjere država članica i pomoći im u komunikaciji o tim mjerama.“

Nadalje, prema Agenciji Ujedinjenih naroda za spolno i reproduktivno zdravlje (UNFPA) - riječ je o „pandemiji u sjeni“ te prema projekcijama iz travnja ove godine, svaka tri mjeseca restriktivnih mjera mogla bi rezultirati u 15 milijuna slučajeva obiteljskog nasilja više nego inače.

U Republici Hrvatskoj, iako već postoje primjeri dobre prakse u tijelima nadležnim za postupanje u slučajevima nasilja u obitelji, iskustva pokazuju da je, u cilju unaprjeđenja učinkovitosti postupanja, nužno jačati međuresornu suradnju te razmjenu iskustava i informacija vezanih uz nasilje.
I nacionalne i međunarodne udruge za zaštitu žena žrtava obiteljskog nasilja upozoravaju kako manji broj prijavljenih slučajeva nasilja ne mora značiti i njegovo stvarno smanjenje već upravo obrnuto.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se odlukom UN-a kao sjećanje na tri sestre Minervu, Patriu i Mariu Teresu Mirabal iz Dominikanske Republike, koje je zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu, 25. studenoga 1960. dao pogubiti diktator Rafael Trujillo.


Priopćenje o postupanju u situaciji pojačanog rizika od nasilja u obitelji i zlostavljanja i zanemarivanja djece zbog pojačanih mjera izolacije radi suzbijanja epidemije COVID-19 Ministarstva rada, mirovinskoga sustav, obitelji i socijalne politike.
 

Pisane vijesti