Online konferencija “Bonski proces: razvoj rada s mladima u Hrvatskoj”

Središnji državni ured za demografiju i mlade i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, uz potporu hrvatske delegacije koja je sudjelovala u 3. Europskoj konvenciji za mlade, organizirali su online konferenciju “Bonski proces: razvoj rada s mladima u Hrvatskoj”.

Konferencija je okupila velik broj predstavnika udruga mladih i za mlade, istraživača, edukatora i drugih dionika koji čine zajednicu prakse u području rada s mladima, koji su raspravljali o Bonskom procesu i ulozi Hrvatske u istome, te što navedeno znači za rad s mladima u Hrvatskoj.

Sudionici konferencije pobliže su upoznati s Europskom agendom o radu s mladima (strateški okvir za jačanje rada s mladima kao posebnog područja politike i prakse u Europi) i Završnom deklaracijom o radu s mladima, „Putokazi za budućnost“ (smjernice i prijedlozi za provedbu Europske Agende za rad s mladima).

Državna tajnica Željka Josić istaknula je u panel raspravi da društvo ima odgovornost pružiti mladima uvjete, mogućnosti i iskustva kako bi mogli napredovati ali i doprinositi pozitivnim društvenim promjenama. Rad s mladima donosi jedinstvene koristi mladima pri njihovu ulasku u svijet odraslih, pružajući im sigurno okruženje za stjecanje samopouzdanja i učenje na neformalan način. Za rad s mladima tipično je stjecanje ključnih osobnih, profesionalnih i poduzetničkih kompetencija i vještina poput timskog rada, vodstva, međukulturnih kompetencija, upravljanja projektima, rješavanja problema i kritičkog razmišljanja. U ponekim je slučajevima rad s mladima poveznica za obrazovanje, osposobljavanje ili posao, čime se sprječava isključenost.

Prepoznajući složenost i izazove prijelaza iz djetinjstva u odraslu dob i samostalnost te važnost jačanja otpornosti mladih na promjene i tendencije u društvu, državna tajnica je istaknula da  će Središnji državni ured za demografiju i mlade nastaviti ulagati napore kako bi se stručnim i znanstvenim pristupom istražile pojavnosti svih oblika rada s mladima, ispitale potrebe i mogućnosti za razvoj i unaprjeđenje rada s mladima.

Nastavit će se ujedno poticati razvoj aktivnosti koje su usmjerene mladima i osnažiti poticajna i sigurna mjesta u kojima se kontinuirano provodi rad s mladima i nude druge aktivnosti i programi za mlade, a koji se temelje na njihovim stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici.

Pisane vijesti