Održan webinar "Utjecaj novih tehnologija u uvjetima COVID pandemije na obitelj i mlade"

Povodom Međunarodnog dana obitelji u organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade održan je webinar „Utjecaj novih tehnologija u uvjetima COVID pandemije na obitelj i mlade“.

Ovogodišnji Međunarodni dan obitelji, Ujedinjeni narodi posvetili su temi Obitelji i nove tehnologije Families and New Technologies.  Upravo nove tehnologije i trendovi, demografske promjene, urbanizacija i migracije oblikuju naš svijet pri čemu utječu na pojedince ali i strukturu obitelji. Istovremeno pandemija COVID-19 pokazala je veliku ulogu koju digitalizacija i tehnologija imaju u području rada i obrazovanja i svakodnevnoj komunikaciji.  
 
O ovoj aktualnoj temi raspravljali su dr. sc. Boris Jokić (Institut za društvena istraživanja), izv. prof. dr. sc. Ivan Čipin (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu/ Centar za longitudinalne populacijske studije - CLPS), prof. dr. sc. Marina Ajduković ( Studijski Centar Socijalnog Rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) i Josip Perkušić, mladi delegat pri UN-u.
 
Suočavanje s izazovima online nastave i utjecaj novih tehnologija u novonastalim okolnostima školovanja i života djece, mladih i obitelji; demografski procesi i obiteljska dinamika u Hrvatskoj u vrijeme pandemije COVID-a; podrška roditeljstvu u uvjetima pandemije COVID te aktivno sudjelovanje mladih u digitalnom svijetu kao prilagodba novonastalim okolnostima teme su o kojima se raspravljalo.
 
Predstavljena je i nova usluga Središnjeg državnog ureda e-Dječja kartica, kao primjer dobre prakse u korištenju digitalnih tehnologija za pružanje podrške roditeljstvu i obiteljima.
 
U sljedećoj školskoj godini potrebna je ozbiljna i sustavna prilagodba u nastavi jer je za školsku djecu, obrazovanje prije svega ljudski kontakt. Bez njega ne može doći do kvalitetnog razvoja mlade osobe, istaknuo je u svome izlaganju dr. sc. Boris Jokić  sa Institut za društvena istraživanja.
 
Iako se predviđalo da će zbog lockdowna doći do babybooma, to se ipak nije dogodilo, ustvrdio je prof. dr. sc. Ivan Čipin  sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.
 
Povratak na „staro normalno“ je iluzija jer nas je pandemija sve promijenila zbog čega je važno pitanje kako ćemo se nositi s tim promjenama ubuduće, kazala je prof. dr. sc. Marina Ajduković sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu.
 
Mladi su se uspješno prilagodili online učenju i radu, istaknuo je mladi delegat pri UN-u Josip Perkušić dodavši kako online forma ipak nosi određene negativnosti.  
 
Da bismo sa sigurnošću i sa znanstvenog aspekta mogli reći koje su sve posljedice novonastale situacije i koje mjere trebamo poduzeti, važno je poticati provedbu odgovarajućih istraživanja i osvješćivanja utjecaja novih tehnologija na djecu i obitelji s naglaskom na primjere dobre prakse u korištenju digitalnih tehnologija. U ovim nastojanjima bit će potreban zajednički napor obrazovnih institucija, znanstvenika, stručnjaka u različitim područjima, mladih, te relevantnih državnih i drugih institucija.
 
Webinar možete pogledati na Facebook profilu: https://bit.ly/2SJxacm

O izlaganjima na webinaru više u prezentacijama:
VIše o temi Obitelji i nove tehnologije Families and New Technologies možete pročitati ovdje. 

 

 

Pisane vijesti