Čestitka povodom Međunarodnog dana obitelji

Kad bih stekao svu mudrost
I sve znanje,
Sve bogatstvo
I moć,
Svu čast
I uživanje,
Još bih imao manje
Od onoga
Kome je obitelj
U srcu jedino imanje.

                            Božidar Prosenjak

Međunarodni dan obitelji prigoda je kada možemo skrenuti pažnju na značaj obitelji kao i na njezinu ulogu u životu svakog pojedinca koja je jedinstvena i nezamjenjiva.

Iako je kao institucija doživjele mnoge promjene i dalje je nositelj društvene zajednice te u hrvatskom društvu ima visoko mjesto na ljestvici vrijednosti.

Budući je obitelj tako važan stup, važnost brige u njoj kontinuirana je zadaća jer je ulaganje u obitelji, posebno djecu i mlade, ulaganje u prosperitet zemlje.

Svaka promjena u društvu nosi sa sobom izazove i teškoće koje se izravno odražavaju na obitelj što se posljedično odražava i na demografske trendove.

Pandemija COVID-19, ali i potresi, dodatno su ostavili utjecaj na obitelji te su u novim okolnostima mnoge dovedene u složene svakodnevne situacije.
Osim s brigom za zdravlje, obitelji su se dodatno suočile s narušenom ravnotežom između privatnog i poslovnog života, promjenama na tržištu rada, s otežanom skrbi o djeci i starijim članovima obitelji, s povećanim zahtjevima u obrazovanju djece i mladih, s posljedicama na mentalno zdravlje….

Središnji državni ured za demografiju i mlade prepoznao je te izazove te u brizi za obitelji kreira i provodi politike i mjere kojima bi ih osnažio i potaknuo sve u društvu na prepoznavanje važnosti obitelji.

Važnost obitelj i njezino jačanje, ali i važnost demografske revitalizacije kao ključnog pitanja razvoja  Hrvatske, prepoznaje se u Strategiji demografske revitalizacije Republike Hrvatske do 2031. godine, dokumentu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade kojim se ispunjava vizija budućeg razvoja Hrvatske zacrtana u Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030. godine.

Pozitivno na živote naših obitelji kroz podizanje kvalitete života Ured pridonosi projektom e-Dječja kartica kojom se omogućuje olakšano zadovoljavanje osnovnih ljudskih potreba, okretanje  kulturi, sportu, edukaciji i drugim potrebama i aktivnostima jedne obitelji.

Novonastala situacija nudi priliku za promišljanje o pravilima i praksi u području novih oblika rada, a s ciljem olakšava usklađivanje poslovnog, obiteljskog i privatnog života Izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima će se provedbom europske Direktive o ravnoteži između poslovnog i privatnog života nastojati potaknuti muškarce i žene da preuzmu jednak udio obveza u obitelji, povećati sudjelovanje žena na tržištu rada, ali i ohrabriti očeve da kroz očinski dopust dobiju priliku većeg sudjelovanja u ranoj skrbi za dijete kao i u emotivnom povezivanju s njim.

Potrebu za većim usklađivanjem obiteljskog i poslovnog života, a posebno u vrijeme pandemije, sve više prepoznaju i poslodavci u privatnom sektoru, a onima koji u promicanju obiteljskih vrijednosti i unapređenju uvjeta obiteljskog života najviše pridonose Središnji državni ured za demografiju i mlade dodjeljuje Priznanje „Poslodavac prijatelj obitelji“.

Usklađivanje obiteljskog i poslovnog života zaposlenih roditelja, njihovo lakše sudjelovanje na tržištu rada, ali i važnost rane socijalizacije djece omogućuje se većom dostupnosti usluga ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.  Veću dostupnost usluga predškolskog odgoja, Središnji državni ured za demografiju i mlade potiče sufinanciranjem projekata jedinica lokalne samouprave usmjerenih na materijalno ulaganje u dječje vrtiće i potpomaganje njihova rada.

Upravo je uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u demografskoj revitalizaciji zemlje iznimno važna. Županije, gradovi i općine prepoznale su svoju ulogu te ulažući u demografske mjere i usluge usmjerene na obitelji, djecu i mlade na svojem području stvaraju i jačanju uvjete za ostanak, ali i povratak u zemlju.

Obilježavanje ovog Međunarodnog dana prigoda je poručiti o postojanju spremnosti da se, kroz postojeće i buduće politike i mjere te poticanjem drugih na njihovo kreiranje i provođenje, zajednički usmjerimo na osnaživanje obitelji.

Želimo vam da ovaj, ali i svaki drugi dan provedete u miru, slozi i ljubavi sa svojim najbližima.
 
Svima želimo sretan Međunarodni dan obitelji!
                    

Pisane vijesti