Održana konferencija „Doprinos JLP(R)S demografskoj revitalizaciji Bjelovarsko - bilogorske županije“

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Općine Štefanje, u utorak, 12. srpnja 2022., održana je konferencija na temu "Doprinos JLP(R)S demografskoj revitalizaciji Bjelovarsko - bilogorske županije“

Mjere i aktivnosti vezane uz demografsku obnovu, obiteljsku i populacijsku politiku podrazumijevaju sinergijsko djelovanje svih nadležnih aktera u njihovu kreiranju i provedbi, a sve u cilju dugoročnog poboljšanja demografskih kretanja.
Okupljanjem predstavnika jedinica lokalne i područne samouprave s područja Istarske županije, stručnjaka iz područja demografije te predstavnika državnih i javnih tijela, kroz razmjenu iskustava i analiza olakšava se rješavanje lokalnih demografskih izazova, ali i doprinosi kreiranju politika na nacionalnoj razini.

Konferencija u Općini Štefanje deseta je konferencija na temu demografske revitalizacije, nakon prethodno održanih u Đakovu, Senju, Kninu, Topuskom, Trakošćanu, Klisu, Metkoviću, Virju i Svetom Petru u Šumi. Lokalne demografske konferencije prilika su predstavnicima lokalne i regionalne samouprave predstaviti svoj rad po pitanju demografske revitalizacije, izazove s kojima se susreću i primjere dobre prakse koji su pokazali učinke u pojedinim sredinama.

Okupljenima na konferenciji u Štefanju uvodno su se obratili: zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Ante Babić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić i načelnik Općine Štefanje Silvestar Štefović.

Konferencija je imala dvije panel-rasprave: izlaganja demografa i predstavnika Središnjeg državnog ureda o aktualnim demografskim prilikama, perspektivama, procesima i mjerama te panel o primjerima dobre prakse, izazovima i financiranju na kojem su govorili predstavnici gradova i općina: Čazme, Grubišnog Polja, Rovišća i Štefanja.

Prema posljednjem popisu stanovništva sve općine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bilježe pad broja stanovnika u odnosu na prošli Popis iz 2011., a sama županija bilježi sveukupni pad broja stanovnika od -14,6%. Osim pada broja stanovnika, bilježi se i pad broja kućanstava od -9,4%. 
Uslijed nepovoljnog prirodnog prirasta i brojnih migracija Bjelovarsko - bilogorska županija u posljednjih deset godina izgubila je 17 i pol tisuća stanovnika. 

Detaljniju analizu demografske slike izložio je izv. prof. dr. sc. Ivan Čipin, a o položaju žena na tržištu rada u kontekstu mjera obiteljske i populacijske politike govorio je dr. sc. Krešimir Ivanda.

Zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Ante Babić istaknuo je da Središnji državni ured cijeni i podržava osviještenost lokalnih i regionalnih vlasti za demografsku obnovu svoga područja. „Koliko se na tom polju radi vidljivo je iz podataka o demografskim mjerama jedinica lokalne i područne samouprave, koje je Ured i ove godine prikupio i objedinio na nacionalnoj razini, a kako bi informirao građane. Analiza tih podataka upućuje na pozitivan trend i povećanje ulaganja županija, gradova i općina u obitelji i mlade.", naglasio je zamjenik državne tajnice Babić.
Također je istaknuo skore izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima će se zaposlene i samozaposlene očeve potaknuti na veću uključenost u ranu skrb o djeci uvođenjem očinskog dopusta, ali i olakšati financijski aspekt roditeljstva povećanjem maksimalnog iznosa naknade plaće za vrijeme roditeljskog dopusta na 7.500 kuna.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić u svom uvodnom obraćanju osvrnuo se na nepovoljne demografske trendove u ovoj županiji te je naglasio potrebu za boljom prometnom povezanošću te boljom pokrivenošću primarnom zdravstvenom zaštitom. 

Načelnik Općine Štefanje u svom izlaganju istaknuo je da su jedinice lokalne samouprave, prema načelu supsidijarnosti, prve koje moraju inicirati važne promjene na svom području pa tako i one koje se tiču demografije. „Želimo mijenjati percepciju da su demografske mjere isključivo vezane za direktne financijske potpore građanima. Demografske mjere uključuju i stvaranje uvjeta za kvalitetan život u lokalnoj zajednici“, poručio je načelnik Štefović.

Pisane vijesti