Održana konferencija „Doprinos JLP(R)S-a demografskoj revitalizaciji Krapinsko - zagorske županije"

Jučer je u Krapini održana jedanaesta konferencija na temu demografske revitalizacije, aktualnih demografskih trendova te doprinosa JLP(R)S-a demografskoj revitalizaciji koja obuhvaća područje Krapinsko - zagorske županije. Konferenciju je organizirao Središnji državni ured za demografiju i mlade u partnerstvu s Gradom Krapinom.

Na samom početku konferencije okupljenima su se obratili gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić koja je nakon uvodnog obraćanja ujedno i otvorila konferenciju.
U svom govoru državna tajnica Josić istaknula je kako uočavamo da lokalne jedinice iz godine u godinu povećavaju naknade za novorođeno dijete, povećava se i broj programa koji se odnose na stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, kao što donose i setove mjera usmjerenih na zadržavanje mladih na svom području.
 
Pohvalila je i istaknula kako gradovi i općine Krapinsko-zagorske županije, koji izdvajaju značajna financijska sredstva za rođenje djeteta, nude određene mjere financijske pomoći za rješavanje stambenog pitanja ili nude oslobođenja od plaćanja komunalnih doprinosa.
 
Državna tajnica Josić s radošću je podijelila i podatak da je 2021./2022. godine u dječje vrtiće na području ove županije upisano 3.511 djece, što je za 452-oje djece više nego prije 5 godina.
 
Središnji državni ured za demografiju i mlade je Javnim pozivima za financijsku potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti, kroz posljednja tri poziva, pomogao gradove i općine ove županije s ukupno 1,5 mln. kn.
(2019./2020. uloženo je je 0,2 mln. kuna. Sklopljeni su ugovori s jednom općinom (Krapinske Toplice) Za pedagošku godinu 2020./2021. s jednom općinom sklopljeni su ugovori o financijskoj potpori u vrijednosti od 0,2 mln. kn (Tuhelj) Za pedagošku godinu 2021./2022. s 5 općina sklopljeni su ugovori o financijskoj potpori u vrijednosti od 1,1 mln. kn (Kumrovec, Lobor, Tuhelj, Veliko Trgovišće, Desinić).

Nakon uvodnih govora, održane su dvije panel rasprava. Na prvoj raspravi sudjelovali su:

dr. sc. Krešimir Ivanda, Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet, Katedra za demografiju - Plaće i osobni dohodak kao čimbenik migracija u Hrvatskoj,  izv. prof. dr. sc. Ivan Čipin, Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet, Katedra za demografiju - Recentni demografski procesi u Krapinsko-zagorskoj županiji, doc. dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar - Demografska (ne)održivost Krapinsko-zagorske županije u kontekstu demografskih promjena, Domagoj Šutalo, Središnji državni ured za demografiju i mlade - Demografske mjere JLP(R)S-a u 2022. godini - izabrani rezultati temeljem provedenog anketnog istraživanja.
 
U drugom panelu na temu - primjeri dobre prakse, izazovi i financiranje sudjelovali su:

Anita Krok, načelnica Općine Konjščina, Ljubica Jembrih , načelnica Općine Lobor,  Josip Beljak, načelnik Općine Stubičke Toplice, Viktor Šimunić, gradonačelnik Grada Oroslavja, Martina Gregurović Šanjug, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko-zagorske županije i Zoran Gregurović, gradonačelnik Grada Krapine.

Knjižica sažetaka „Doprinos JLP(R)S-a demografskoj revitalizaciji Krapinsko - zagorske županije"
 

Pisane vijesti