Državna tajnica sudjelovala na konferenciji "Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji"

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić dr. med., posjetila je Grad Varaždin u sklopu Konferencije „Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji“.

Prilikom posjeta sudjelovala je na panelu na kojoj su prisustvovali saborske zastupnice, Boška Ban Vlahek i Ljubica Jembrih te načelnica općine Donja Voća, Sanja Kočet, prim.dr.sc., Spomenka Kiđemet-Piskač, dr.med.neurolog, OB Varaždin., docentica Dr. Dina Korent s Katedre za gospodarstvo - Fakultet obrazovanja i informatike, predsjednica općinskog vijeća Pribislavec, predsjednica organizacijskog odbora CECIIS i Marijana Neuberg , izv.prof.dr.sc., pročelnica u drugom mandatu Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Tema panela je bila „Kako sam uspjela!“ te su panelistice podijelile svoja iskustva od neizvjesnih početaka sve do uspjeha. Okupljeni su mogli čuti raznolika iskustva i savjete uspješnih i ostvarenih žena. Državna je tajnica naglasila važnost institucionalne potpore ženama koje često osim svoje karijere nose i teret brige o kući, djeci te starijim članovima obitelji. Istaknula je da su u Središnjem državnom uredu prilikom izrađivanja različitih dokumenata usmjeravali pažnju na usklađivanje privatnog obiteljskog života i onog poslovnog.

Konkretno je spomenula da se to činilo, ne samo putem Zakona o radu, već i Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Kazala je da ne treba zaboraviti da najveći dio naših žena, koje imaju dijete, su u više od 80 posto obrazovane i zaposlene žene te da je danas Hrvatska, po broju visokoobrazovanih zaposlenih majki koje imaju jedno ili dvoje djece, u samom vrhu u Europi.


Dodala je da je to pokazatelj da su naše žene, ne samo obiteljske žene, već isto tako ulažu u svoje obrazovanje, ali i karijere. Zaključno se osvrnula na provedbu Projekta i nagrađivanje, pod nazivom „Poslodavac - prijatelj obitelji“ u kojem se poslodavci vrlo jasno okreću prema obiteljima.

Pisane vijesti