Državna tajnica u radnom posjetu Gradu Zadru

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, dr.med., održala je u Zadru radni sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem. 

Teme sastanka bile su lokalne politike stambenog zbrinjavanja mladih u Zadru, izvanstandardni programi u sustavu odgoja i obrazovanja Grada Zadra te uspostava Centra za mlade Zadar. 

Državnoj su tajnici predstavljeni gradski projekti, subvencionirane cijene vrtića, posebno prilagođene obiteljima s različitim socijalnim statusom, Montesori program, prilagodba radnog vremena dječjih vrtića s produženim radom i poslijepodnevnom smjenom,  model suradnje s privatnim vrtićima koji je prihvaćen u brojnim hrvatskim gradovima,  programi ranog učenja drugog stranog jezika, centara izvrsnosti, jednosmjenske nastave i produženog boravka, besplatnih školskih radnih materijala te razvijeni STEM programi. 

Posebna se pažnja usmjerila na otvaranje Centra za mlade. Grad uskoro očekuje značajna sredstva Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, kojima će se opremiti coworking i prostor za radionice. Sastanak se iskoristio i za uspostavu suradnje na budućim programima za mlade. Za Zadarsku županiju i gradove s područja Županije, Središnji državni ured je osigurao ukupan iznos od 26.545 eura za osnivanje i/ili opremanje Centra za mlade u sklopu javnog poziva za 2024. godinu. Državna je tajnica obišla zgrade Centra za mlade.

Kazala je kako je Središnji državni ured za pilot program za ovu godinu u nacionalnom programu za mlade uključio upravo Zadarsku županiju i Zadar kao prioritetne s obzirom da otvara Centar za mlade. Istaknula je kako će Središnji državni ured dati prvi input za otvaranje prostora kako bi ga mladi ljudi mogli konačno početi koristiti. Istaknula je kako uložen novac nije ulaganje samo u zgradu, već u mlade ljude te da ga oni trebaju koristiti.

Pisane vijesti