Demografija treba biti u fokusu kao ključno nacionalno pitanje

Demografija je najveći društveni izazov, vrijeme je da se tom pitanju pristupi kao ključnom nacionalnom pitanju zaključak je konferencije „Demografija u fokusu, istraživanje lokalnih i regionalnih perspektiva“ koja je održana u ponedjeljak, 23. rujna u Centru za razvoj i edukaciju u Općini Poličnik.

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić u uvodnom je govoru naglasio kako je cilj konferencije razmijeniti mišljenja i iskustva s čelnicima lokalne i područne (regionalne) samouprave budući da je demografija „u njihovim rukama“.
„Naš je cilj aktivnije uspostaviti mostove suradnje s lokalnom zajednicom, Ministarstvo ni Vlada pitanju demografije ne mogu pristupiti sami. To je pitanje nadstranačko, jer je pitanje opstanka hrvatskog naroda. Statistika nam je nažalost, loša. Demografiju, obitelj kao jezgru svakog naroda, treba staviti u fokus“, kazao je uvodno ministar.

Govoreći o useljeništvu, ministar je naglasio da je birokracija najveća prepreka s kojom se suočavaju povratnici useljenici.

„Naši ljudi nisu stranci. Hrvat gdje god da se nalazio, nije stranac nego pripadnik hrvatskog naroda i naše će Ministarstvo raditi na tome da se uklone barijere“ zaključio je ministar.
Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić istaknuo je kako je Vlada proteklih godina postigla strateške nacionalne ciljeve i značajne iskorake u osnaživanju gospodarstva, istaknuvši kako je u Hrvatskoj rekordna zaposlenost, ali i nezaposlenosti, međutim da ne treba bježati od izazova demografije.

„Sve što smo napravili u gospodarskom smislu gubi smisao ako ne ide u korak s demografskom obnovom. U trećem mandatu Vladin program zasniva se na 3D modelu - demografija, dekarbonizacija i digitalizacija“. Uskoro ćemo predstaviti Nacionalni plan stambene politike do 2030. i tom  strategijom propisati mjere kako bismo mladim obiteljima učinili i omogućili priuštivo stanovanje",  naglasio je potpredsjednik Bačić.

Župan Zadarske županije Božidar Longin istaknuo je da je demografija najveći izazov na kojem treba sustavno raditi.

„Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave daju značajan doprinos u smanjenju depopulacije. Zadarska županija izdvaja 12 milijuna eura za demografske mjere“, izjavio je župan i dodao kako je cilj zajedničke suradnje utjecati na demografsku sliku jer je to ulaganje u zajedničku budućnost.

Načelnik Općine Poličnik Davor Lončar zahvalio je Ministarstvu što je Poličnik prepoznao kao svijetli primjer demografskih mjera koje se u toj općini provode već sedam do osam godina.

„Svi zajedno od Vlade do lokalne uprave trebamo iskoristiti ovaj novi moment demografske obnove kojem je potrebno pristupiti zajedničkom akcijom“, rekao je župan Longin.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić naglasio je kako je istraživanje koje su proveli znanstvenici toga Sveučilišta svojevrsna SWOT analiza društva.

„Trebamo se zapitati jesmo li svjesni da je ovo pitanje najbitnije. Sve osporavane teme u društvu su najbitnije. Vrijednosne teme, obitelj, treba staviti u fokus“, poručio je rektor Tanjić.

Državna tajnica u Ministarstvu demografije i useljeništva Željka Josić predstavila je pregled demografskih pokazatelja Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Docentice na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Miriam Mery Brgles i Petra Palić predstavile su rezultate istraživanja lokalnih i regionalnih perspektiva Južne Hrvatske.

U okviru konferencije održane su i dvije panel rasprave. U prvoj panel raspravi sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Šime Erlić te državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa.

U drugoj panel raspravi o demografskim mjerama na lokalnoj razini u dalmatinskim županijama sudjelovali su splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, šibensko-kninski župan Marko Jelić, zamjenik zadarskog župana Šime Vicković te poduzetnik povratnik Kocky Surać.

Ministar Ivan Šipić na marginama Konferencije potpisao je Sporazume o izvođenju nastave hrvatskoga jezika i kulture za stipendiste Ministarstva demografije i useljeništva s predstavnicima filozofskih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Puli i Zadru.

Na temelju Odluke o dodjeli stipendija za učenje hrvatskoj jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2024./25. dodijeljene su stipendije za 300 kandidata iz 24 države s brojnim hrvatskim iseljeništvom, ponajviše iz Južne Amerike (Argentina, Čile, Bolivija, Peru, Brazil, Kolumbija), potom iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije i Njemačke.

Izvor fotografija: Zadarski list

Pisane vijesti