Ministar Šipić za N1: Za demografiju je važna međuresorna suradnja, bez majki neće biti naroda

Za pitanje demografije važna je međuresorna suradnja. Nadogradit ćemo postojeće mjere, ali i ići s novim mjerama. Paket koji pripremamo bit će dobar iskorak“ istaknuo je ministar Šipić gostujući u emisiji „Novi dan“ na N1 televiziji.

Na pitanje novinarke da objasni izjavu kojom je usporedio poticaje poljoprivrednicima s poticajima za novorođenu djecu, ministar je kazao da voli slikoviti izričaj, ali da je usporedba za time da se pokaže da se malo ulaže u obitelj, a posebno u pronatalitetnu politiku.

„Naravno da mi nije bila intencija omalovažiti rad naših poljoprivrednika - ni blizu, ali brojke su takve. Idemo u prilog i djeci i obitelji, založit ćemo se da naknada bude veća od 309 eura. Naš je cilj podići to za sto posto. Slikovita usporedba je svima dobro došla za promišljanje“, kazao je ministar.

Unaprjeđenje postojećih mjera i novo mjere za značajniji iskorak

Ministar Šipić istaknuo je da se trenutačna proračunska sredstva Ministarstva najviše troše na porodiljne naknade i da je već potrošen limit od 200 milijuna eura. Trenutni proračun je oko 207 milijuna eura, od čega je dio usmjeren na programe poticaja lokalne samouprave.

„Ono što sada pripremamo je cijeli niz mjera, za nas dobar iskorak, dobar paket. Radi se o značajnijim sredstvima pronatalitetne politike, ali i da privučemo naše iseljenike natrag. Prevažna je međuresorna suradnja, nisam samo ja taj koji će reći koje će mjere ići. Ići će unaprjeđenje postojećih mjera, sa značajnijim iskorakom i s prijedlogom novih mjera“, poručio je ministar i dodao kako pri Ministarstvu ima više izračuna i modela te da treba pomoći obiteljima i majkama, posebno u smislu prava izbora žene da ostane doma.

Na opasku da treba uzeti u obzir da i ima majki koje jedva čekaju vratiti se na posao u koje su ulagale vrijeme i trud ministar je odgovorio da je to međuresorno pitanje o kojem će idućeg tjedna razgovarati i s ministrom Piletićem.

Roditeljstvo, majčinstvo je odgovorna uloga - bez majki neće biti ovog naroda

„Uvažavamo pravo žene, majke da radi, da radi od doma. Ići ćemo u istom smjeru kao druge zemlje. Domovinski pokret, a ni ja, nikad nismo bili u Srednjem vijeku, kako nas se pokušava pozicionirati. Svakako, roditeljstvo je odgovorno, majčinstvo je najodgovornija uloga koju čovjek može imati. Jer, bez majki neće biti nas, bez majki neće biti ovog naroda”, naglasio je ministar.

Upitan da prokomentira da postoje neslaganja u Saboru po pitanju demografije, ministar je kazao je potrebno ovu temu lišiti politikantstva i demagogije, ustvrdivši da su njegovi javni nastupi počeli davati ploda budući da su se određeni klubovi zastupnika počeli javljati.

Otklanjanje barijera i lakši povratak iseljenika

Ministar je u emisiji komentirao i oslobođenje poreza za dohodak za povratnike, koje se predlaže u okviru porezne reforme.

“Riječ je o minimumu minimuma, najmanje što možemo. Postavio bih protupitanje, što imamo sad od tih naših ljudi? Čime doprinose? Jesu li se vratili? Troše li ovdje? Lako je izračunati što to mi gubimo oslobađanjem tih ljudi poreza na dohodak. To je mjera koja pokazuje da smo spremni i prvi korak. Želimo olakšati povratak i otkloniti barijere, suziti probleme koji se nameću, a to je da ih mi kočimo u povratku. Želimo da naši povratnici već prvim dolaskom u bilo kojoj policijskoj upravi mogu riješiti pitanje statusa, privremenog ili povratka. Želimo da odmah po prijavi mogu ići realizirati što žele. Tako se mogu otkloniti kritike da migranti imaju više prava nego naši ljudi, naglasio je ministar.

Komentirajući istraživanja koja pokazuju da novac nije prvi razlog za iseljavanje, ministar je izjavio: „ Materijalni segment, kazao je ministar, svakako je glavni razlog iseljavanja. No neki su otišli zbog nepravde. „Smatram da smo trenutno u fazi iskoraka i da se stvaraju bolji uvjeti, da se podižu plaće i da se stvara okvir za povratak. Mi želimo pomoći da se vrati nada ljudima koji razmišljaju o povratku“.

Naglasio je i da se prate mjere drugih država, međutim da želimo nešto svoje te da je to razlog zbog kojih je izabrao četiri savjetnika.“ Ne mogu znati sve i potrebni su nam stručnjaci koji će pomoći da postignemo cilj. Želimo sveobuhvatni pristup“, zaključio je ministar.

Foto: N1/screenshot
 

Pisane vijesti