15. svibnja - Međunarodni dan obitelji

Slika /Direktorij 2/Slike od 13.2024/MDO 4.JPG
U ozračju tematike klimatskih promjena, u Botaničkom vrtu u Zagrebu, održan obiteljski kviz znanja za djecu i roditelje pod ravnanjem poznatog lovca Deana Kotige
 
Danas je u Zagrebu, u Paviljonu Botaničkog vrta, u okviru aktivnosti Nacionalne kampanje za promicanje pozitivnog i ravnopravnog roditeljstva, Središnji državni ured za demografiju i mlade organizirao niz aktivnosti u povodu Međunarodnog dana obitelji, koji se od 1994. godine pod pokroviteljstvom UN-a, obilježava 15. svibnja s ciljem podizanja svijesti o važnosti obitelji i njezine uloge u društvu.
 
Ove je godine UN, obilježavanje Međunarodnog dana obitelji, posvetio temi klimatskih promjena kao jedne od važnijih čimbenika koji izravno utječu na zdravlje i dobrobit obitelji.
Obitelji su ključna karika kojom se prenose vrijednosti kroz generacije pa je stoga važno stvaranje održivih navika i svijesti o utjecaju i važnosti klime od najranije dobi.
 
Međunarodni dan obitelji prilika je kojim se želi dodatno podići svijest utjecaju klimatskih promjena na obitelj i ulogu koju one mogu imati u klimatskim akcijama.
 
Upravo obiteljske i društvene inicijative stvaraju prilike kojima možemo poticati klimatske akcije obrazovanjem, pristupom informacijama i sudjelovanjem u zajednici, stoga je ove godine odabran Botanički vrt, kao jedinstvena lokacija koja pridonosi zaštiti i očuvanju biološke raznolikosti, znanstvenim istraživanjima te obrazovanju javnosti.
 
Promicanje i važnost zajedničkog sudjelovanja roditelja u aktivnostima djece i za djecu, jedna je od ključnih aktivnosti Nacionalne kampanje za promicanje pozitivnog i ravnopravnog roditeljstva, stoga je ovom prilikom održan kviz znanja za djecu i roditelje pod vodstvom poznatog lovca i kvizaša Deana Kotige, na kojem su se natjecali roditelji i djeca, učenice i učenici 4. c razreda Osnovne škole Izidora Kršnjavoga iz Zagreba. Djeca su pokazala zavidnu razinu znanja i zanimanja za svako novo pitanje, pa su već i tijekom kviza, postavljala lovcu mnoštvo (pod)pitanja, te ostvarili izvrsnu interakciju kvizaških ekipa i voditelja kviza.
U sklopu događanja u Botaničkom vrtu, otvorena je i izložba radova mladih kreativaca koji su sudjelovali u radionici Photowalk by Hoyka, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te u suradnji s nagrađivanim fotografom Damirom Hoykom.
Radionica je u održana u okviru Javnog poziva za dodjelu nagrade Hrvatska očima mladih.
 
Izložene fotografije odražavaju ciljeve i principe održivog razvoja i zelene klimatske politike, iz perspektive mladih, a sudionici radionice u Botaničkom vrtu imali su priliku fotografirati i iznimno rijetke biljke izložene za navedenu prigodu. Izložba je otvorena za javnost do 24. svibnja 2024.
 
 

Pisane vijesti