Dodijeljena priznanja „Poslodavac prijatelj obitelji“ za 2022. godinu

  • Slika /Fotografije 3/Fotografije 4/DSC03051.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Središnji državni ured za demografiju i mlade dodijelio je priznanja „Poslodavac prijatelj obitelji“ za 2022. godinu trgovačkim društvima s najkvalitetnijim rješenjima u postizanju prijateljskog ozračja prema zaposlenicima i njihovim obiteljima.
Nakon ocjene 55 važećih prijava pristiglih tijekom natječaja u okviru  Projekta „Poslodavac prijatelj obitelji“, Središnji državni ured za demografiju i mlade priznanja za 2022. godinu dodijelio je:
 
  • u kategoriji mikro trgovačkih društava: PROQLEA d.o.o.
 
Tvrtka sufinancira troškove dječjeg vrtića za zaposlenike, a daje i financijsku pomoć za rođenje djeteta u iznosu od 265 €. Zaposlenici imaju i pogodnosti dopunskog zdravstvenog osiguranja, novčane pomoći za troškove liječenja djeteta te plaćeni dopust u slučaju bolesti djeteta. Tvrtka daje slobodan dan zaposleniku povodom djetetovog rođendana te dodatne dane godišnjeg odmora za zaposlenike s posebnim obiteljskim uvjetima. Postoji i mogućnost skraćenog radnog vremena povrh onog zakonski predviđenog, a unutar ureda su omogućena i mjesta za dojenje.
 
Priznanje je preuzela direktorica Josipa Ljubičić koja je zahvalila na priznanju. Naglasila je da se unatoč svim izazovima, obitelji zaposlenika kod njih stavljaju na prvo mjesto jer ljudi su oni koji čine tvrtku. 
„Svi mikro poduzetnici sutra mogu biti na našem mjestu ukoliko odluče dobrobit svojih zaposlenika ugraditi u principe poslovanja“ poručila je direktorica Ljubičić.
 
  • U kategoriji malih trgovačkih društava: TAKEDA PHARMACEUTICALS CROATIA d.o.o.

Tvrtka omogućuje dodatnu uredsku opremu za rad od kuće koja ostaje u trajnom vlasništvu zaposlenika, potpuno opremljenu kupaonicu u uredu te osiguranu svakodnevno zdravu hranu u uredu. Nudi se usluga psihološke pomoći i financijskog savjetovanja za zaposlenike i članove njihovih obitelji, program međusobnog nagrađivanja zaposlenika te društveno korisne djelatnosti. Tvrtka daje mogućnost dovođenja djece na radno mjesto, kao i financijsku pomoć za rođenje djeteta u iznosu od 100€. Plaća je 30% veća od prosjeka, a tu su i otvoreni dani za posjete obitelji zaposlenika u uredu, sportske igre, plaćene sportske aktivnosti te naknada za bolovanje na teret poslodavca koja je povoljnija od zakonske.

Priznanje je preuzela direktorica Viktorija Zadro Huml koja je u svom obraćanju zahvalila na ovom priznanju po drugi put. Zahvalila je također predstavnicima Vlade na izmjenama zakonskog okvira kojim se omogućuju fleksibilniji radni uvjeti. Posebno je istaknula glavne vrijednosti koje u svom poslovanju promiče Takeda Pharmaceuticals: integritet, pravednost, ustrajnost, poštenje. „Dobro stanje zaposlenika utječe na to kako tvrtka kotira na burzi“ poručila je gđa. Zadro Huml.
 
  • u kategoriji srednjih trgovačkih društava: UNDABOT d.d.
 
Zaposlenici ostvaruju popust u partnerskoj poliklinici za zdravstvene preglede, a naknada za bolovanje je na teret poslodavca i povoljnija je od zakonske. Za rođenje djeteta tvrtka daje 400 eura i još 130 eura kao poklon za samog zaposlenika. Nude se i sportske aktivnosti putem Multisport kartice. Unutar uredskih prostorija tvrtka osigurava zasebnu prostoriju za dojenje te mogućnost skraćenog radnog vremena povrh onog što je zakonski predviđeno. Za budućnost se razmatra sufinanciranje troškova dječjeg vrtića za zaposlenike.

Priznanje je preuzeo direktor Hrvoje Kapetanović. Zahvalio je predstavnicima Vlade na izmjenama zakonskih regulativa u području rada. Naglasio je kako se tvrtka bavi razvojem aplikacija za strano tržište gdje je vrlo velika konkurencija stoga imaju stalnu težnju ostvarivanju balansa između ulaganja u ljude i obavljanja posla za klijente.
„Očekivanja od zaposlenika su velika i zato ulažemo puno truda da se ti zaposlenici na radnom mjestu osjećaju sigurno, mirno i poštovano“ rekao je direktor tvrtke Hrvoje Kapetanović.
 
  • u kategoriji velikih trgovačkih društava: PRIVREDNA BANKA ZAGREB d.d,
 
Tvrtka osigurava jednu jednogodišnju stipendiju za sudjelovanje djece zaposlenika  u međunarodnom programu razmjene učenika, a uz isplatu dara za djecu do 15. godine života dar dobivaju i djeca koja pohađaju srednju školu. Tvrtka pruža mogućnost „Best doctor“ što znači da zaposlenici imaju pravo na liječenje u najboljim svjetskim klinikama u slučaju teže bolesti te drugo medicinsko mišljenje, kako za zaposlenike tako i za članove njihove obitelji. Isplaćuje se jednokratna naknada za rođenje/posvojenje/udomljavanje djeteta u iznosu od 1.500,00 €. Tvrtka sufinancira dječji vrtić za djecu zaposlenika, daje stipendije za djecu zaposlenih koja su učenici ili studenti te ima fond solidarnosti za zaposlenike. Daljnji planovi tvrtke su pokretanje edukativno-komunikacijske kampanje „PBZ Tata“ kojom će se naglasiti uloga očeva u odgoju djece te uvođenje mogućnosti rada na pola radnog vremena uz punu plaću na vrijeme od mjesec dana zaposlenicima po povratku s rodiljnog/roditeljskog dopusta.

Priznanje je preuzeo viši izvršni direktor ljudskih resursa i organizacije Miroslav Halužan. Rekao je kako veliki poslodavci imaju drugačije izazove od malih kada se radi o poslovnim praksama prema zaposlenicima.
Predstavio je koncept strukturiranih obiteljskih praksi i rekao da je motiv kojim se kompanija vodi stvaranje poticajnog radnog okruženja za zaposlenike.
„Zadovoljan zaposlenik neraskidivo je povezan s dobrim poslovnim rezultatima“ naglasio je g. Halužan.
 
Priznanja su svečano uručili: državni tajnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.
U svom uvodnom obraćanju državna tajnica Josić zahvalila je nagrađenima, ali i svim poslodavcima koji ulažu napore i značajno doprinose kvalitetnijem obiteljskom životu i jačanju svijesti o obitelji kao temelju društva. „Upravo se na tome temelji demografska obnova koja je ključni državni prioritet i može se postići zajedničkim djelovanjem svih dionika javnog, društvenog i poslovnog sektora“ istaknula je državna tajnica Josić.
U uvodnom obraćanju državna tajnica Josić rekla je da se kroz ovaj višegodišnji projekt - Poslodavac prijatelj obitelji, uvidjelo kako mnoge tvrtke, od onih najmanjih do onih najvećih, razumiju potrebe zaposlenih majki i očeva i shvaćaju da ravnoteža poslovnog i privatnog života ne znači samo značajan doprinos društvu u cjelini, već je i dvostruko dobitna situacija i za roditelje i poslodavce.
„Cilj nam je potaknuti očeve na veće uključivanje u najraniju brigu oko djeteta te im se, novim Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama to i omogućilo uvođenjem očinskog dopusta. Zakonom se, također, roditeljima povećao maksimalni iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta na 7.500 kn“ poručila je državna tajnica Josić.

Državni tajnik Ivan Vidiš u svom je uvodnom obraćanju pozdravio poticajna poslovna rješenja koja nagrađeni poslodavci omogućavaju svojim zaposlenicima kako bi postigli veću ravnotežu poslovnog i privatnog života. Državni tajnik Vidiš predstavio je nedavne izmjene Zakona o radu među kojima je istaknuo mogućnost rada od kuće, 5 dana neplaćenog dopusta za brigu o članu kućanstva, pravo na isključivanje s radnog mjesta. Poručio je kako je sve to samo minimalni okvir, a da je na poslodavcima spremnost za implementaciju ovih i većih mogućnosti za svoje zaposlenike. „Jako je bitno da imamo zadovoljne radnice i radnike, važno im je omogućiti ravnotežu jer njihovo zadovoljstvo jako utječe na bolje poslovne rezultate“, poručio je državni tajnik Vidiš.

Središnji državni ured dodijelio je i Zahvalnice predstavnicima tvrtki prijavljenih na natječaj koji su sudjelovali na svečanosti, a to su: Odašiljači i veze d.o.o., Zagrebačka banka d.d., Collective mind development, Decode HQ, Janaf d.d., OTP banka d.d.

Gđa. Ivana Nagy iz Ministarstva uprave i pravosuđa predstavila je projekt „Smartworking – uvođenje hibridnog modela rada“ za državna tijela.
 
 

Pisane vijesti