Državna tajnica na sastanku u okviru belgijskog predsjedavanja Vijećem EU

  • Slika /Direktorij 2/Slike od 13.2024/BE youth 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željka Josić dr. med., sudjelovala je u okviru belgijskog predsjedavanja Vijećem EU, na kojemu je održan trodnevni sastanak čelnika uprava za mlade.

Radni dio sastanaka započeo je zajedničkom sjednicom s predstavnicima nacionalnih Agencija za programe EU. Tema sastanka su bile doprinosi država članica evaluaciji EU Strategije za mlade i EU programa. Europska strategija za mlade sa svojih 11 ciljeva jasno podupire programe koji pomažu mladima da ojačaju svoje osobne, društvene, građanske i digitalne kompetencije te postanu aktivni europski građani.

Budući da su napetosti visoke u Europi i drugdje u svijetu, program treba ponuditi mogućnosti za promicanje vrijednosti koje su zajedničke diljem Europe i baviti se temama koje dovode u pitanje te vrijednosti. Različiti oblici neformalnog obrazovanja, kritičko razmišljanje, digitalna i medijska pismenost i društveno sudjelovanje postali su središnji dio programa. Mladi su danas gotovo neprestano izloženi različitim informacijama na društvenim mrežama i iznimno je teško razlikovati istinite od lažnih vijesti i informacija. Razvoj kompetencija i europskih vrijednosti, posebno kroz aktivnosti neformalnog učenja, bitan su doprinos programa životu (mladih) ljudi i trebao bi ostati sastavni dio programa.

Ovaj jedinstveni kombinirani doprinos obrazovanja, osposobljavanja i rada s mladima gospodarskom, društvenom i kulturnom razvoju Europe i njezinih građana čini Erasmus+ istinskom perjanicom Europske unije. Pohvalna je činjenica kako se kroz razvoj programa smanjilo administrativno opterećenje i ubrzali procesi kako za korisnike tako i za nacionalne agencije. To je zasigurno doprinijelo jednostavnijem i stabilnijem financijskom i strateškom planiranju aktivnosti u radu s mladima.

Erasmus+ se iz programa razvio u jedinstveni ekosustav financiranja, podržavajući provedbu i kontinuirani razvoj europske strateške suradnje u području rada s mladima.Pisane vijesti