Državna tajnica Željka Josić na konstituirajućoj sjednici Generations & Gender Programme odbora u Haagu

  • Slika /Direktorij 2/Slike od 111.23/Hag 1.jpg
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, dr. med., sudjelovala je kao predstavnica Republike Hrvatske na konstituirajućoj sjednici Generations & Gender Programme (GGP) odbora u Haagu u Nizozemskoj.

Uz državnu tajnicu, na sastanku je sudjelovao nacionalni koordinator za GGP istraživanje, prof. dr. sc. Ivan Čipin s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Konstituirajućoj sjednici prisustvovali su predstavnici vlada te predstavnici znanstvene zajednice i nacionalni koordinatori za GGP Nizozemske, Poljske, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Češke, Estonije, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije i Litve.

Državna tajnica je u svom pozdravnom govoru istaknula kako Vlada Republike Hrvatske provodi GGP istraživanje u tri ciklusa i to 2023., 2026. te 2029. godine. 

Naglasila je kako Hrvatska dosada nije imala kvalitetne podatke o demografskim promjenama koje su zahvatile zemlju, a čijem razumijevanju će nam GGP istraživanje značajno pridonijeti. 

Dodala je kako je cilj da podaci dobiveni ovim dugoročnim istraživanjem poboljšaju naše mogućnosti i znanje pri kreiranja javnih politika, pogotovo onih s demografskim učinkom.

Generations & Gender Programme velika je istraživačka infrastruktura u sklopu koje se prikupljaju međunarodno usporedivi i visokokvalitetni podaci koji su ključni u boljem razumijevanju brojnih društvenih i demografskih izazova. Zaključno, glavni cilj studije bolje je razumijevanje životne situacije punoljetnih osoba mlađe i srednje dobi, 18 do 54 godina starosti. Ovo će omogućiti istraživačima da ponude odgovore na aktualne društvene izazove u Republici Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama.

Pisane vijesti