Jutarnji list: "Kako će država zaustaviti trend iseljavanja mladih“

Slika /Fotografije/Fotografije 2Novi direktorij/Jutarnji_naslovna.png

Obiteljima s djecom planiramo ojačati kupovnu moć te im što bolje olakšati usklađivanje obaveza, istaknula je državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić za Jutarnji list.

Govoreći o politikama Središnjeg državnog ured za demografiju i mlade u članku „Kako će država zaustaviti trend iseljavanja mladih“  istaknula je kako se do kraja mandata želi vidjeti posebne napretke prema obiteljima s djecom i lakšem usklađivanju poslovnih i obiteljskih obveza, u unapređivanju mjera koje smanjuju gubitak dohotka roditelja tijekom rodiljnih i roditeljskih dopusta, u osiguravanju jednakosti raspodjele osobnih poreznih odbitaka za uzdržavanu djecu, dostupnosti društvene infrastrukture dječjih vrtića, poticanju ekonomskog osamostaljivanja i poduzetništva mladih te aktivnom uključivanju mladih na lokalnoj, područnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Nastavljen je niz projekata vezanih za dječje vrtiće u kojima se fokusiran na jačanje predškolskog odgoja. Kao odgovor na izazove s kojima se suočavaju mladi ljudi u Hrvatskoj, dosadašnja politika za mlade, navedeno je u novinskom članku, bila je usmjerena na poticanje društvene participacije mladih, jačanje dijaloga s mladima te na ekonomsko osamostaljivanje mladih.

Demografska problematika u Hrvatskoj, kao i u ostalim državama EU, jest kompleksno pitanje, prenosi Jutarnji list, te zbog toga zahtjeva cjelokupnu suradnju svih dijelova društva u stvaranju pozitivnog ozračja i povoljnijih uvjeta za obitelji, ali i za ostanak i povratak mladih u Hrvatsku.

Nažalost, zbog pandemije COVID-19, navodi se u novinskom članku, nastala je dodatna ekonomska nesigurnost što će uz smanjenje broja sklopljenih brakova vrlo vjerojatno utjecati na stopu nataliteta i totalnu stopu fertiliteta.

Kada su u pitanju poticaji useljavanja u našu zemlju, Vlada je, prenosi Jutarnji list izjavu državne tajnice, prošle godine, među ostalim, pojednostavila proceduru prijama u hrvatsko državljanstvo, što je polučilo rezultat. Posljedice se pandemije Covida-19 te potresi u Zagrebu i na Banovini mogu očekivati i u odnosu na trendove useljavanja u zemlju te se može očekivati povećanje broja doseljenih osoba u Hrvatsku zbog ekonomske situacije i gubitka radnih mjesta u europskim državama. 

Izvor: Jutarnji list

Cijeli članak možete pročitati ovdje. 

Pisane vijesti