Konferencija Demografija u fokusu: istraživanje lokalnih i regionalnih perspektiva

  • Slika /Direktorij 2/Slike od 13.2024/Novi 1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Središnji državni ured za demografiju i mlade, u suradnji s Gradom Novim Vinodolskim i Hrvatskim katoličkim sveučilištem, organizirao je konferenciju pod nazivom "Demografija u fokusu: Istraživanje lokalnih i regionalnih perspektiva" koja se održala 10. travnja 2024. godine. Fokus konferencije bio je na regiji zapadne Hrvatske, obuhvaćajući Ličko-senjsku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju.

Konferenciju je otvorio  gradonačelnik Novog Vinodolskog, Tomislav Cvitković, naglasivši niz demografskih mjera koje provodi Grad Novi Vinodolski, uključujući ulaganja u dječje vrtiće, stipendiranje, nabavku školskog materijala te subvencioniranje prijevoza. Također je istaknuo uvođenje dodatnog subvencioniranja kredita putem APN-a i planove za gradnju POS stanova.

Prorektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, izrazio je čast sudjelovanja Sveučilišta u istraživanju demografskih trendova te istaknuo važnost suradnje znanstvenika, stručnjaka i akademske zajednice s državnom upravom u suočavanju s demografskim izazovima.

Župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, naglasio je dugotrajnu prisutnost negativnih demografskih trendova te potrebu zajedničkog suočavanja s istima. Istaknuo je ulogu nacionalne i županijske razine u rješavanju demografskih pitanja te usmjeravanje proračuna Primorsko-goranske županije na zadržavanje stanovništva.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željka Josić, dr. med., zahvalila se sudionicima konferencije te istaknula potrebu dijaloga između lokalnih, regionalnih i nacionalnih razina u suočavanju s demografskim izazovima. Podsjetila je na nedavno donesenu Strategiju demografske revitalizacije Republike Hrvatske, čija je provedba usmjerena na suradnju tri razine vlasti i osiguranje sredstava u ukupnom iznosu od 9,6 milijarde eura za njezinu realizaciju do 2033. godine.

Državna tajnica također je istaknula demografske mjere provedene u prethodnom mandatu, uključujući povećanje naknade za roditeljski dopust s 358,18 na 995,45 eura i proširenje obuhvata djece doplatkom za djecu s 271.000 djece na 511.000 djece. Dodatno je spomenula mjere usmjerene prema mladima, poput Nacionalnog programa za mlade vrijednog 7,9 milijuna eura kao i podizanja studentske satnice, većeg broja socio-ekonomskih stipendija, mjera aktivnog zapošljavanja te subvencioniranja stanovanja studenata u privatnom smještaju.

Stručnjaci s Hrvatskog katoličkog sveučilišta održali su izlaganja o demografskoj slici regije zapadne Hrvatske i mjerama koje provode jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Konferencija je završila radionicom između jedinica lokalne i regionalne samouprave te državnih institucija i drugih dionika, praćena završnom raspravom sa sudionicima.

Pisane vijesti