Ministar u posjeti Splitsko-dalmatinskoj županiji

Slika /Ministarstvo demografije i useljeništva/SDŽ 1.jpg
Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić, posjetio je Splitsko-dalmatinsku županiju te održao sastanak sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom. Župan je ministra upoznao sa projektima koje Splitsko-dalmatinska županija godinama provodi s ciljem ublažavanja posljedica negativnih demografskih trendova s kojima se suočava Županija i cijela Hrvatska. 

Razgovarali su o mjerama koje Županija provodi s ciljem poticanja ostanka mladih obitelji poglavito u rubnim dijelovima Županije kao i o stvaranju uvjeta za povratak zainteresiranih, prije svega u sva mjesta Dalmatinske Zagore i na otoke, ali i u sve druge dijelove Splitsko-dalmatinske županije. 

Ministar Šipić je istaknuo kako se i ranije susreo s nekim projektima te su na sastanku razgovarali o projektu „Tu je tvoj dom“ zahvaljujući kojemu je gotovo 300 obitelji dobilo poticajna sredstva za obnovu ili izgradnju stana ili kuće na područjima iz kojih se dosad uglavnom odlazilo. Razgovarali su i o projektu osmišljenog za pomoć brojnim mladim obiteljima radnog naziva „Budi tu“, kao i o projektu  „Povratak korijenima“ koji je osmišljen kao platforma za informiranje brojnih iseljenika s otoka i drugih krajeva Županije koji u zadnje vrijeme pokazuju zanimanje za povratak. 

Ministar je zaključno kazao kako je uvjeren da će uspjeti u što kraćem vremenskom roku povezati sve dobre inicijative te uz potporu cijele Vlade, imati konkretne rezultate ne samo u poticanju mladih obitelji za ostanak u Hrvatskoj, nego i u mogućem povratku onih koji su generacijama napuštali rodni kraj.

Pisane vijesti