Pokrenuta telefonska linija za podršku mladima u uvjetima pandemije

Slika /Fotografije/Fotografije 2Novi direktorij/hina-telefoni.jpg

Središnji državni ured za demografiju i mlade i Hrvatska psihološka komora pokrenuli  su telefonske linije za psihološko savjetovanje mladih i podršku u uvjetima pandemije, objavila je Hina.

"Mladima želimo poručiti kako ih razumijemo te se nadamo da će im ovaj vid podrške biti jedan od načina za lakše prebrođivanje trenutne situacije", poručila je u priopćenju državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Telefonske linije aktivne su od danas, a pokrenute su u svih 20 županijama i u Gradu Zagrebu u sklopu projekta “Brini o sebi - budi dobro - proživi Covid”. Brojevi telefonskih linija dostupni su na internetskim stranicama državnog ureda, a mladi se za savjet i podršku mogu obratiti telefonskim pozivom, ali i SMS porukom te porukama preko mobilnih aplikacija. 

Mladi su usamljeni i frustrirani ograničenjem socijalnih kontakata

Mladi se, napominju iz ureda, tijekom pandemije susreću s frustracijom zbog ograničavanja socijalnih kontakta i izlazaka, osjećajem usamljenosti, zabrinutosti oko završetka školske godine i mature, prevelikim stupnjem kritike odraslih u odnosu na odgovornost mladih, ali i strahom od zaraze za članove svojih obitelji. 

Ti problemi uočeni su u razgovorima i kontaktima s predstavnicima mladih srednjoškolske dobi koji su pokrenuti kako bi se saznalo kako je mladima i što im je potrebno za savladavanje trenutne situacije. 
"Mladi iz srednjih škola iz raznih dijelova Hrvatske istaknuli su i kako imaju potrebu za razgovorima o mentalnom zdravlju sa stručnom službom škola na satovima razrednika, ali i da im većini nije ugodno tražiti izravnu pomoć za svoja psihička stanja. Većina ih je navela kako bi se anonimno javili i potražili psihološku pomoć stručnjaka jer među prijateljima osjete kako se mladi teško nose u okolnostima izazvanim koronavirusom", navodi se u priopćenju.
 
Hina


Popis telefonskih brojeva možete vidjeti ovdje.

Pisane vijesti