Subvencioniranje troškova stanovanja studenata kod privatnih stanodavaca

Slika /Fotografije 3/Fotografije 4/Depositphotos_44847885_XL.jpg
Središnji državni ured za demografiju i mlade subvencionirat će troškove stanovanja redovitih studenata kod privatnih stanodavaca koji se unatoč ispunjenim uvjetima nalaze na listi čekanja za subvencionirano stanovanje.

Temeljem Odluka o subvencioniranju troškova stanovanja studenata kod privatnih stanodavaca, subvencionirat će se troškovi stanovanja redovitih studenata koji su na provedenom natječaju studentskih centara za akademsku godinu 2022./2023. ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, ali se s obzirom na broj ostvarenih bodova nalaze na listi čekanja za subvencionirano stanovanje uslijed nedostatka smještajnih kapaciteta.

Subvencionirat će se troškovi stanovanja navedenih studenata u jednokratnom iznosu od 1.875,00 kuna po studentu za 2.206 redovnih studenata, a za tu namjenu predviđena su sredstva u iznosu od 4,136 milijuna kn.

U tu svrhu sklopit će se sporazumi sa četiri županije: Splitsko-dalmatinskom, Primorsko-goranskom, Istarskom, Varaždinskom i Studentskim centrom u Zagrebu, a sredstva su usmjerena studentima koji studiraju u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici i Bjelovaru. U ostalim gradovima nije bilo studenata koji prema stečenim uvjetima nisu ostvarili smještaj u kapacitetima studentskih domova.

S obzirom kako je određeni broj studenata uslijed manjka smještajnih kapaciteta u studentskim domovima, smješten u privatnom smještaju čije cijene su također rasle, kao i cijene režijskih troškova što bitno utječe na standard i budžet studenata i njihovih obitelji ova mjera predstavlja izravan utjecaj na zadržavanje standarda i olakšavanje financijskog aspekta studentskog života studenata i njihovih obitelji.

Sporazumi s partnerima sklapaju se 22. prosinca 2022., a dok se isplate studentima očekuju tijekom prvog tromjesečja 2023. godine.

Pisane vijesti