Završna svečanost „CROATICUM-a“ na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

  • Slika /Ministarstvo demografije i useljeništva/Croaticum 2.jpg
  • Slika
Državna tajnica Željka Josić u uvodnom obraćanju pozdravila je u ime ministra demografije i useljeništva, g. Ivana Šipića i svoje osobno sve prisutne; dekana, prodekane, profesore i lektore, voditelja Centra za hrvatski kao drugi i strani jezik CROATICUM, uzvanike, studente te potomke hrvatskih iseljenika - stipendista.
 
Državna tajnica je ovom prigodom zahvalila Filozofskom fakultetu i centru „Croaticum“ koji je već šest desetljeća središnje mjesto - ne samo za učenje hrvatskoga jezika i kulture, već i mjesto gdje se hrvatski jezik i kultura ujedinjuju i oplemenjuju i gdje hrvatski identitet nanovo oživljava i živi.
 
Dugi niz godina Republika Hrvatska pruža poticaj povezivanju i osnaživanju veza sa svojim iseljeništvom. Državna je tajnica tako spomenula i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je i do danas, ustrajno i uspješno stipendirao ovaj Program koji je posebno prepoznat među hrvatskim iseljeničkim zajednicama u prekomorskim državama.
 
Zaključno je kazala kako će Ministarstvo demografije i useljeništva, kojemu je Program stipendiranja učenja hrvatskoga jezika povjeren nastaviti ovaj program i nastojati ga dodatno oplemeniti.
 
Zbog stalnoga porasta broja zainteresiranih, ali i želje i namjere za ostankom u Republici Hrvatskoj, upravo je ovaj program dobio na važnosti u okviru nastojanja za poticanjem useljavanja i povratka te se uključuje u ciljeve Vlade Republike Hrvatske koji su u vezi s demografskom obnovom naše domovine.


Pisane vijesti