EU konferencija za mlade u Zagrebu

Slika /Direktorij 1/EUkonferencija-mladi.jpg
Zagreb, 9. ožujka 2020. – Na EU konferenciji za mlade u Zagrebu okupili su se predstavnici mladih iz država članica Europske unije, izaslanici Europske komisije i Vijeća Europske unije, domaćih i međunarodnih organizacija mladih i za mlade, istraživači i donositelji odluka u području mladih. Pozdravnim govorima sudionicima su se obratile ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković.  

„Nužno je spomenuti kako su i sami mladi prepoznali tematiku jednakih mogućnosti za mlade u ruralnim i udaljenim područjima kao važnu, posvećujući joj jedan od ciljeva za mlade iz EU strategije – 'Poticaj mladima iz ruralnih sredina'. Pitanje iseljavanja mladih, kao i ona vezana uz obrazovanje, zapošljavanje i osamostaljivanje mladih nadilazi nacionalni kontekst i zajednički je izazov brojnih zemalja EU-a“, istaknula je ministrica Bedeković.

U svom govoru, ministrica Bedeković istaknula je kako su upravo mladi u ruralnim i udaljenim područjima prepoznati kao prioritet hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a zbog sve izraženije nejednakosti među mladima koji žive na selu i onih koji žive u gradovima. Dodala je kako je naša želja potaknuti mlade na sudjelovanje u demokratskom životu, povećati njihovu uključenost u društvo koje se sve brže mijenja te osigurati mogućnost da što veći broj mladih doprinese oblikovanju politika za mlade. Zaključci Konferencije poslužit će u oblikovanju dokumenata koji se tiču budućih politika za mlade.

„Predstavnici mladih, zajedno s donositeljima politika za mlade, imati će priliku kroz niz radionica ne samo raspravljati o rezultatima 7. ciklusa EU dijaloga s mladima, već i identificirati konkretne aktivnosti, praktične alate i mjere provedbe rezultata i relevantnih ciljeva za mlade. Ne manje važno jest i to da će mladi ujedno moći i definirati specifične političke preporuke i mjere usmjerene na kreiranje mogućnosti za mlade koji žive u ruralnim i udaljenim područjima. O potrebama i izazovima mladih koji žive u ovim područjima raspravljat će se i tijekom panel diskusija koje su predviđene u sklopu Konferencije“, naglasila je ministrica Bedeković.

U nastavku EU konferencije za mlade održat će se i dvodnevni Sastanak čelnika uprava u području mladih država članica Europske unije na temu Ukorak s vremenom - Jednake mogućnosti za mlade. 

Više na: Ministrica otvorila „EU konferenciju za mlade“