Dobroslavić i Franković sastali se s državnom tajnicom za demografiju

Slika /Fotografije 3/Dubrovnik1.jpg

Župan Dubrovačko - neretvanske županije Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sastali su se jučer s državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željkom Josić u palači Ranjina. 

Teme o kojima se razgovaralo su demografske i pronatalitetne politike javne i regionalne samouprave, kao i mjere usmjerene mladima, poput stambenog zbrinjavanja koje predstavlja velik izazov na dubrovačkom području.

- Demografska situacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nije loša, no ranjiva je i treba aktivno raditi na mjerama kako bismo očuvali ali i unaprijedili demografsku sliku županije, jer bez kvalitetne demografske slike nema kvalitetnog razvoja niti opstanka zajednice. – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

U ovoj je prigodi gradonačelnik Franković državnu tajnicu Josić upoznao za brojim demografskim i pronatalitetnim mjerama i politikama koje se provode na razini Grada Dubrovnika s ciljem opstanka i podupiranja mladih i mladih obitelji, te povećanjem kvalitete života svih građana.

- Brojni demografski pokazatelji idu u prilog Gradu Dubrovniku, naročito zbog činjenice kako danas Dubrovnik broji otprilike 47 tisuća stanovnika. Također, sve više upisane djece u vrtićima dokazuje još jedan rastući i pozitivan trend te je stoga potrebno nastaviti ulagati u proširenje vrtićkih kapaciteta u budućnosti. Važno je za spomenuti i kako Grad Dubrovnik u okviru svojih proračunskih sredstava godišnje izdvaja otprilike sto milijuna kuna kao poticaj mladim obiteljima što predstavlja još jedan iskorak u smislu dobrih demografskih pokazatelja. - istaknuo je gradonačelnik Franković.
 
Državna tajnica Željka Josić kazala je kako Grad Dubrovnik i Dubrovačko - neretvanska županija pokazuju vrlo visoku razinu demografske osviještenosti koja je potkrjepljena nizom mjera i aktivnosti, što je u ovoj izazovnoj situaciji današnjice i okolnostima pandemije hvalevrijedno.
 
- Grad Dubrovnik kao jedinica lokalne samouprave ima brojne demografske mjere koje treba pohvaliti i nastaviti kontinuirano podupirati. Jedan dobar model na području Dubrovnika koji je potrebno istaknuti ovdje kao primjer jest Dubrovačka stanogradnja koja podrazumijeva stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. Ovaj projekt kako bi se do kraja proveo treba suradnju svih drugih državnih tijela te prilagodbu određenog zakonodavnog okvira. - naglasila je državna tajnica Josić.

Dubrovnik press