Petrinja: Počeo europski projekt za "treću dob"

Slika /Direktorij 1/IMG-20200908-WA0015.jpg

Provedbom europskog projekta "TOP - poboljšanje kvalitete života u Petrinji", koji se financira sljedeće dvije godine, za mnogobrojne osobe u dobi iznad 65 godina poboljšat će se kvaliteta života, rečeno je u utorak na predstavljanju projekta vrijednog više od 800 tisuća kuna.

Kroz operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali" projekt će u stopostotnom iznosu od 816.590 kuna financirati Europska unija kroz Europski socijalni fond. Nositelj projekta je Udruga invalida rada grada Siska u partnerstvu s Udrugom žena Gora - Sibić.
Kako su na konferenciji za novinare u Petrinji rekle predsjednica sisačke Udruge invalida Branka Pažur i aktivistica Jasminka Luketić Domitrović, projektom će, osim invalida, biti obuhvaćene i nezaposlene osobe. Svrha je projekta poboljšati socijalne sadržaje osoba starije dobi i razvijati ih, što će se ostvariti mnogim kreativnim, kulturnim i edukativnim radionicama, izložbama, konferencijama, stručnim predavanjima i radionicama zdravlja, a najavljeno je i studijsko putovanje u Češku, gdje će Petrinjci razmijeniti iskustva s predstavnicima neprofitne organizacije Život 90. 

Predsjednica sisačke Udruge invalida objasnila je da je petrinjski kraj odabran za taj projekt zbog vrlo dobre suradnje s Petrinjom i njezinim čelnicima. Naime, sisačka Udruga invalida rada djeluje na području gotovo cijele Sisačko-moslavačke županije, a u Petrinji ima pouzdanog partnera. 

Državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade Vlade Republike Hrvatske Željka Josić posebno je zahvalila voditeljicama udruga koje stručno ostvaruju europske projekte. Nakon što je obišla sudionike jedne radionice, zaključila je kako su takve radionice višestruko vrlo važne za osobe treće životne dobi jer mladi i dalje odlaze pa je populacija sve starija i zaslužuje pomoć. Istaknula je i važnost psihološke pomoći, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa. Osim koristi od radionica, gdje nastaju vrijedni proizvodi, takav oblik rada važan je i zbog druženja i komunikacije među polaznicima, rekla je Josić.

Na projektu je zahvalio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, ističući kako su te ciljane skupine korisnika projekta na tom području dosad bile izgubljene, marginalizirane i zapostavljene. Kako je rekao, Udruge dobro prepoznaju projekte i kandidiraju se za njih, što je na dobrobit starijih stanovnika petrinjskoga kraja, rekao je i dodao kako vjeruje da će taj projekt za mnoge značiti novi početak.

Izvor: Hina