Hrvatska pamet Hrvatskoj: Prvi put napravit će se sveobuhvatno istraživanje za rješavanje društvenih i demografskih izazova

Slika /Fotografije 3/Fotografije 4/Snimka zaslona (25).png
Vlada Republike Hrvatske zadužila je Središnji državni ured za demografiju i mlade da se uključi u međunarodno demografsko istraživanje “Generations & Gender Programme” (GGP), prepoznato kao jedno od 11 najvažnijih novih istraživačkih infrastruktura na razini Europske unije. Uključivanje u ovu vrijednu međunarodnu inicijativu predviđeno je sa svrhom provedbe mjera demografske politike iz programa Vlade Republike Hrvatske za mandat 2020. – 2024., a s ciljem ispitivanja specifičnog područja i prikupljanja podataka o životnim uvjetima mladih osoba, dinamici i složenosti obiteljskog života te relevantnim okolnostima koje se odnose na odluku o roditeljstvu i podizanje djece.
Sve su to pitanja koja se već godinama protežu kroz javni diskurs, a sada bismo trebali dobiti i relevantne podatke kojima ćemo moći objasniti specifične društvene pojave i trendove.

U Hrvatskoj je još 2018., govori državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, provedeno eksperimentalno te inovativno pilot istraživanje kojega je vodio izv. prof. dr. sc. Ivan Čipin s Ekonomskog fakulteta – Zagreb (EFZG). To je ujedno bilo i prvo međunarodno demografsko istraživanje provedeno u Republici Hrvatskoj. Sada po prvi puta imamo priliku napraviti sveobuhvatno i međunarodno priznato istraživanje i to u ovakvom obimu i značaju” dodala je Josić.
Suradnja s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu nastavlja se i ove godine, a GGP u Hrvatskoj će i u narednim ciklusima voditi profesor Čipin, koji je ujedno i predstavnik Republike Hrvatske u središnjem upravljačkom tijelu GGP-ja. Kako Poslovni dnevnik saznaje u razgovoru s profesorom Čipinom, GGP je međunarodna istraživačka infrastruktura koja pruža visokokvalitetne podatke znanstvenicima i ostalim dionicima zainteresiranima za rješavanje demografskih izazova. Glavni aplikativni cilj GGP-ja, pojednostavljeno rečeno, mjerenje je učinaka javnih politika na demografske procese. 

“Kreiranje učinkovitih mjera i politika te ocjena učinka provedenih politika najvažnija je korist koju će Hrvatska imati od prikupljenih podataka o demografskim trendovima. Dostupnost takvih podataka utjecat će na brojna područja: planiranje nacionalnih i lokalnih programa, izradu proračuna u obrazovanju, zdravstvenom osiguranju, različite mjere u podupiranju obitelji i djece, studenata i starijeg stanovništva kao i u politikama usmjerenima prema upravljanju zahtjevima tržišta rada i osiguranju gospodarskog rasta Republike Hrvatske.
Demografska revitalizacija najvažnije je nacionalno i strateško pitanje te nam je u pronalasku najboljih odgovora na njih, osim s lokalnom zajednicom, civilnim i poslovnim sektorom, izrazito važna i suradnja sa znanstvenom zajednicom”, istaknula je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Cijeli članak pročitajte u online izdanju Večernjeg lista ili Poslovnog dnevnika.

Izvor: Poslovni dnevnik/Večernji list