Dodijeljene nagrade "Poslodavac prijatelj obitelji"

Slika /Fotografije/PPO 1080x566pix-z.jpg

Središnji državni ured za demografiju i mlade dodjeljuje priznanje „Poslodavac prijatelj obitelji“ za 2020. godinu odabranim poduzećima s najkvalitetnijim rješenjima u postizanju prijateljskog ozračja prema zaposlenicima i njihovim obiteljima, a posebno uzimajući u obzir prilagodbu poduzeća obiteljima zaposlenika u izazovnim vremenima pandemije COVID-19.

Središnji državni ured za demografiju i mlade, nakon ocjene 49 pristiglih prijava, priznanje "Poslodavac prijatelj obitelji" dodijelio je Trakostyan Toursu d.o.o u kategoriji mikro trgovačkih društava te Takeda Pharmaceuticalsu Croatia d.o.o. u kategoriji malih trgovačkih društava. Priznanje je u kategoriji srednjih trgovačkih društava dodijeljeno BKS Bank AG, glavna podružnica Hrvatska, a u kategoriji velikih trgovačkih društava Zagrebačkoj banci d.d., priopćio je u srijedu Središnji državni ured za demografiju i mlade.

U kategoriji mikro poduzeća (do deset zaposlenika) stiglo je deset prijava, osam prijava u kategoriji malih poduzeća (od 11 do 50 zaposlenika), 14 prijava u kategoriji srednjih (od 51 do 250 zaposlenika) te 17 prijava u kategoriji velikih poduzeća (251 i više zaposlenika).

Tvrtke su svojim primjerom pokazale kako mogu napredovati razvijajući potencijale svojih zaposlenika. Sve više ih razvija modele potpore roditeljima, potiče jednakost spolova te se brzo prilagođava novim okolnostima i zahtjevima u skladu s potrebama zaposlenika, ističe Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Zbog zdravstvene krize koja je uzrokovala različita ograničenja i prepreke u poslovanju, u natječaju za dodjelu priznanja prepoznate su i uvažene posebne okolnosti koje se odnose na korištenje mjera za očuvanje radnih mjesta, fleksibilne uvjete rada za zaposlenike te potpore njihovim obiteljima u vrijeme pandemije covida-19.

Neke od mjera koje nagrađena poduzeća provode su široki izbor fleksibilnih radnih aranžmana, kao što su samostalno određivanje radnog vremena, preraspodjela radnog vremena te sabijanje radnog tjedna.
Također, među mjerama su i isplata potpora zaposlenicima koji su zaraženi koronavirusom od 3.500 kuna, isplata dnevne potpore u bruto iznosu 750 kuna za svaki dan proveden na bolničkom liječenju, plaćeni dopust za ugrožene skupine zaposlenika te besplatni antigenski testovi za zaposlenike.

Priznanja "Poslodavac prijatelj obitelji" svečano će se dodijeliti u drugom terminu u skladu s epidemiološkim uvjetima i preporukama Stožera civilne zaštite.

Izvor: Hina