U Metkoviću održana konferencija o demografiji

Slika /Fotografije 3/f74e78f5-3c78-47a5-991c-b41788378b5d.JPG

Konferencija "Doprinos JLP(R)S-a demografskoj revitalizaciji Dubrovačko-neretvanske županije" danas je u Metkoviću okupila predstavnike općina, gradova i županije, ali i stručnjake s područja demografije te predstavnike javnih i državnih tijela.

U ime domaćina nazočne je pozdravio Dalibor Milan, gradonačelnik Metkovića, grada koji je istaknut kao pozitivan primjer i prema prirodnom prirastu i prema demografskim mjerama.

„Dubrovačko-neretvanska županija prema podacima iz 2011 i procjenama iz 2020. relativno dobro stoji demografski iako je nam ne idu u prilog starosna dob stanovništva i smanjeni prirodni prirast na nekim područjima županije. Demografija je svima važna no, na ovim rubnim područjima značaj je još veći s obzirom da je uz gospodarski značaj, naglasak i na obrani teritorija. Prema studiji koju smo radili u Dubrovačko-neretvanskoj županiji otvorile su se jasne upute jedinicama lokalne samouprave i većina njih je uvela mjere za poboljšavanje demografske slike. No, za dobru demografsku sliku nužna je ukupna kvaliteta života na nekom području i smatram da naša županija na tom području radi uspješno“ – rekao je i župan Nikola Dobroslavić i zahvalio Vladi RH na potpori u realizaciji svih projekata.

„Među njima su najvidljiviji posljednji primjeri spašavanja radnih mjesta i pomoć pri zapošljavanju u COVID krizi, ali i prometno povezivanje juga Hrvatske Pelješkim mostom nakon kojeg nastavljamo s gradnjom autoceste do Dubrovnika i brzih cesta. Sve su to preduvjeti koji uz spomenute mjere JLS-a mogu rezultirati uspješnom demografskom slikom revitalizacijom svih područja“ – zaključio je župan Dobroslavić.

„U Dubrovačko neretvanskoj županiji ima primjera s pozitivnim prirodnim prirastom poput Župe dubrovačke, Konavala i Metkovića, a ovakve konferencije su mjesta na kojima ističemo primjere dobre prakse kako bismo kroz razmjenu iskustava preslikali takvu situaciju i na one manje pozitivne sredine. Hrvatska je raznolika i svaka jedinica lokalne samouprave ima svoje specifičnosti pa prema tim zahtjevima i kreiramo mjere. Ovakve konferencije su mjesta na kojima ne govorimo samo o brojkama i statističkim podacima koji su vezani uz prirodni prirast, već i za tržište rada“ – istaknula je državna tajnica u Središnjem uredu za demografiju i mlade Željka Josić.

Tijekom izlaganja sudionika konferencije i panel rasprava otvorene su brojne zanimljive teme od perspektive revitalizacije stanovništva Dubrovačko-neretvanske županije, preko tekućih i budućih demografskih procesa do ulaganja Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i ostalih tijela državne uprave u području predškolskog odgoja i obrazovanja u Dubrovačko neretvanskoj županiji.

Izvor: 
Radio HRT Radio Dubrovnik